U Norveškoj čak trećina prodatih automobila su električni

Radiosarajevo.ba
U Norveškoj čak trećina prodatih automobila su električni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija
Gotovo trećina svih automobila prodatih prošle godine u Norveškoj bila je potpuno električna, što je novi svjetski rekord.

Ova skandinavska zemlja nastoji da do 2025. godine ukine prodaju vozila na fosilna goriva.

U nastojanju da se smanje emisije ugljika i zagađenje vazduha, Norveška vozila na baterije se oslobađaju većine poreza, a nude se i bonusi kao što su besplatni parking i stanice za punjenje.

Nezavisna norveška asocijacija za puteve (NRF) saopćila je da je prodaja električnih automobila prošle godine porasla na 31,2 posto od ukupne prodaje.

Za poređenje, taj udio u 2017. godini iznosio je 20,8 posto, a u 2013. samo 5,5 posto. Prodaja vozila na benzin i dizel u međuvremenu je naglo pala, prenosi poslovni portal Biznisinfo.

“To znači mali korak bliže cilju do 2025. godine, kada je norveški parlament zadao da sva nova vozila budu bez ispusta gasova”, rekao je Oeyvind Solberg Thorsen, direktor NRF-a, na konferenciji za novinare.

Međutim, on je istakao da je pred njima još dug put, jer je dvije trećine od 148.000 automobila prodatih prošle godine bilo na fosilni ili hibridni pogon.

Norveška, međutim, sa svojom statistikom čvrsto je usidrena na prvom mjestu po prodaji električnih vozila po glavi stanovnika, što je dobar način da se zemlja pretvori u zeleniju ekonomiju.

Po udjelu prodatih električnih vozila po osobi, Norvešku slijede Island sa 12 posto i Švedska sa 6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije