U čemu je tajna: Europska država u kojoj je ubjedljivo najjeftiniji BMW

J. M.
U čemu je tajna: Europska država u kojoj je ubjedljivo najjeftiniji BMW

Automobili marke BMW spadaju u sam vrh modernih četverotočkaša, pa ne čudi da tehniku i imidž premium proizvođača prate i visoke cijene.

No, postoji zemlja u kojoj je BMW moguće kupiti po znatno nižoj cijeni nego u ostatku svijeta, posebno ako je riječ o "seriji 5". To je Bjelorusija u kojoj BMW 520i Business startuje po početnoj cijeni od 34.990 eura, odnosno 68.000 KM.

Poređenja radi, isti model (pokretan 2,0 litarskim benzincem snage 184 "konja") u našoj zemlji košta 81.922 KM, u Rusiji 83.200 KM, a u Njemačkoj čak 95.600 KM (48.900 eura)!

Takav cjenovnik objašnjava se odlukom njemačkog koncerna da podrži bjelorusko tržište.

"Bjelorusija je od interesa za bavarskog proizvođača. Tržište je malo, ali s potencijalom rasta. Kako bi se zadovoljili kupci, razvijena je posebna ponuda za dvije verzije BMW-a serije 5", objasnio je jedan od trgovaca marke BMW. 

Druga verzija "petice" – koja je isplativija u Minsku nego u Sarajevu, Moskvi, Münchenu – je BMW 520i M Sport koji u Bjelorusiji košta 42.150 eura (82.400 KM). BMW-ove "dampinške" cijene "provalili" su ruski mediji, a zanimljivo da na oficijelnoj stranici bjeloruskog uvoznika nema cjenovnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije