Turska Republika Sjeverni Kipar: Nepriznata država razvila električni auto

J. M.
Turska Republika Sjeverni Kipar: Nepriznata država razvila električni auto
Električna vozila izrađuju se širom svijeta ali je Günsel Model 1 prvi u svijetu strujnih automobila koji je razvijen i proizvodit će se u zemlji koju ne priznaje međunarodna zajednica - Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Na sjevernom dijelu podijeljenog otoka Kipar - na koji je 1974. godine Turska izvršila invaziju - razvijen je električni hatchback Günsel Model 1.

Inicijator ovog projekta je profesor Suat Günsel, rektor Univerziteta Bliskog Istoka u Sjevernoj Nikoziji, naučnik kome su pomoć pružili studenti, inženjeri i predstavnici turskih kompanija.

gunsel_07.jpg - undefined

Suat Günsel (Foto: Gunsel)

Günsel je od djetinjstva sanjao da razvija svoj automobil, a projekt trenutno vodi njegov sin Irfan S. Günsel.

Günsel Model 1 postavljen je na aluminijumsku šasiju dok je karoserija uglavnom izrađena od plastike. 

Trovolumenski hatchback opremljen je električnim motorom snage 75 kW (102 KS) i baterijom nepoznatog kapaciteta koja omogućava voznu autonomiju od 350 kilometara s jednim punjenjem. 

gunsel_03.jpg - undefined

Foto: Gunsel

Automobil ubrzava 0-100 km/h u osam sekundi, dok se baterija puni sedam sati u kućnoj utičnici, odnosno dva sata na specijalnom terminalu.

Dobavljač baterija obećava da će najvažniji dio električnih automobile zadržati 90 procenata svojih osobina čak i nakon što Günsel Model 1 pređe pola miliona kilometara.

gunsel_01.jpg - undefined

Foto: Gunsel

Günsel u bliskoj budućnosti planira uspostaviti mrežu punjača na cijeloj teritoriji Sjevernog Kipra, odnosno na svakih 30 kilometara.

Predstavnici kompanije najavljuju da će 100 kilometara vožnje koštati pet turskih lira (1,74 KM). Inicijalno će Günsel Model 1 biti isporučivan kupcima na Sjevernom Kipru, a kasnije će prodaja biti proširena i na Tursku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije