Trakama na cesti odlučili stati u kraj uličnim trkačima

Radiosarajevo.ba
Trakama na cesti odlučili stati u kraj uličnim trkačima
Facebook / Prtscr
Trkači na gradskim ulicama u noćnim satima koji dovode u opasnost i sebe i druge učesnike u saobraćaju nisu problem samo Sarajeva i bh. gradova, već i gradova širom svijeta.

Svakako da su gradske ulice zadnje mjesto na kojem bi vozači trebali jurcati, jer pored drugih automobila ugrožavaju i potpuno nezaštićene pješake na trotoaru koje od kolovoza dijeli samo nekoliko centimetara visinske razlike.

Nažalost, nije rijedak slučaj da isti ti trkači izgube kontrolu nad vozilom i pokose pješake na trotoaru.

Nedavno je u jednoj ulici poznatoj po trkačima u Los Angelesu postavljen niz poprečnih traka koje bi trebalo da natjeraju vozače da uspore i ne jure po ovoj dionici.

Trake su malo izdignute u odnosu na kolovoz i ponašaju se kao mikro “ležeći policajci”, tako da automobili zbog vibracija točkova ali i slabijeg prijanjanja prilikom prelaska preko prepreke na tom potezu ne mogu da se kreću prebrzo, a istovremeno ne usporavaju previše saobraćaj u ovoj prometnoj ulici:


Trenutno su usporivači postavljeni samo na jednoj ulici, no ukoliko se pokažu efikasnim, gradske vlasti planiraju instalirati ih na brojnim saobraćajnicama u ovom gradu, prenio je FOX 11.

Prvi rezultati su pozitivni i pokazuju da je u kratkom periodu od postavljanja prepreka prosječna brzina vozila na testnoj dionici smanjena za 10 posto.

Šta mislite da li bi ovo rješenje bilo efikasno i na ulicama naših gradova?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije