EU / Svi žele ovakav Mercedes E-klase: Studija Icon E po uzoru na legendarni Strich Acht

11. 05. 2019. u 11:33:00 J. M.

Shares:0

Italijanski industrijski dizajner David Obendorfer "zapalio" je internet svojom studijom Mercedesa E-klase. U vremenu kada se moderne Mercedesove limuzine međusobno malo razlikuju Obendorfer je posegnuo u prošlost i napravio omaž legendarnom "pokretnom zamku" – Mercedesu Strich Acht, seriji W114/W115.

Pokretni zamak: Prije 50 godina predstavljen neuništivi Mercedes Strich Acht  

Obendorferova studija Icon E za inspiraciju je uzela W114/W115, predstavljen 1968. godine, Mercedesovu limuzinu koja je sinonim za eleganciju, udobnost i trajnost. 

E_02.jpg - undefined

Foto: Mercedes/Obendorfer

Karakteristični prednji dio s vertikalnim prednjim svjetlima dao je Mercedesima '60-ih status ikona, a upravo je ovaj dizajnerski detalj bio polazna točka za modernu reinterpretaciju legendarnog 'Strich Achta'. 

Koncept Icon E zasnovan je na mehanici aktuelne generacije E-klase (W213) zadržavajući glavne dimenzije kao što su dužina, širina, visina i međuosovinsko rastojanje.

E_06.jpg - undefined

Foto: Obendorfer

"Moj cilj je bio da oživim naizgled kontradiktoran koncept 'skromnog luksuza', bez razmetanja i kreiram udoban automobil koji se odlikuje čistim linijama, uravnoteženim proporcijama i pažljivo dizajniranim površinama. Projekat je ujedno i omaž najznačajnijim dizajnerima u historiji Mercedesa - Paulu Bracqu (koji je odgovoran za izgled Strich Achta) i Brunu Saccu (šef dizajna Mercedesa u period od 1975. do 1999.)", objasnio je David Obendorfer.

KOMENTARI (1)