Svi se okreću kad gradom prođe "rikša sa Telepa"

Anadolija
Svi se okreću kad gradom prođe "rikša sa Telepa"
Novosađanin Atila Feher više od godinu dana skreće pažnju prolaznika i učesnika u saobraćaju zahvaljujući svom neobičnom prevoznom sredstvu.

Njegovo neobično vozilo na četiri točka koje se pokreće pedalama, a upravlja volanom prozvano je „rikša sa Telepa“. Ovo vozilo dobilo je geografsku odrednicu, jer Atila živi u naselju Telep u kom se najčešće i viđa njegova rikša.

Prije penzionisanja, kao tehničar u Radio-televiziji Vojvodine obišao je mnoge zemlje svijeta, a posebno su ga dojmile rikše. Inspiriran tim prevoznim sredstvom, riješio je da sebi napravi slično vozilo.

Sa prijateljem u njegovoj porodičnoj kući na Telepu osmislili su izgled tog vozila i napravili nacrt, a onda je pred njima bio najzahtjevniji zadatak – pretočiti ideju u djelo.

Mješoviti sastav dijelova 

"Trebalo nam je tri meseca da ga napravimo. Išli smo korak po korak. Osovinu smo napravili sami. Ali, problem su bili delovi koje smo morali nabaviti iz inostranstva, kao što su amortizeri, točkovi i italijanske gume koje, navodno, ne mogu da se probuše“, kaže Atila Feher.

Vozilo je teško 38 kilograma ima zaštitnu kabinu, servo ručnu kočnicu, volan od Alfa romea, trubu, prednja i zadnja svjetla na bateriju, kao i mijenjač sa petnaest brzina. Sve je sastavljeno u radionici kod Atilinog prijatelja Joce.

"Ubacim u srednju brzinu da mi bude lakše dok vozim. Vrtim pedale desetak metara i posle toga se ono kotrlja samo od sebe još pedeset metara. Zaštitna kabina je od plastike i moram priznati da uživam ići po kiši, jer dok svi oko mene drže kišobrane, ili beže od provale oblaka, ja bezbrižno pedalam po ulicama. Takođe, vozilo ima napred i nazad registarske tablice, prednje su od jednog fijakera koji više ne postoji, a zadnje su od mog starog čamca. Zbog toga prevozno sredstvo deluje još ozbiljnije“, objašnjava Atila.

To ipak, ne znači da je lišen šala sa policajcima, jer oni koji patroliraju Telepom u šali ga često pitaju gdje mu je registraciona naljepnica na vozilu.

Vozilo za nabavku

Vozilo koristi za nabavku, jer je opremljeno korpom u koju ubacuje namirnice kada ide na pijacu. Svaki izlazak na ulicu predstavlja atrakciju za prolaznike, jer je ovo vozilo zaista jedinstveno.

"Svi mi mašu kada me vide. Taksisti se smeju, a deca se raduju. Negoduju jedino biciklisti, jer zauzmem celu površinu biciklističke staze. Kad ugledam dvotočkaše ispred mene obavezno im sviram, ali se i popnem malo na pešački da ih propustim. Oni me gledaju u čudu, a neki se čak i prekrste“, kaže Feher.

Ipak, nije uvijek sve tako lepo, jer u saobraćaju često važi pravo jačeg, pa se na raskrsnicama bez semafora zna naći u nevolji jer ga automobili ne žele propustiti. I za to se snašao pa, kad ga izda strpljenje, iz njegove rikše izlazi policijska „stop“ tabla, na koju vozači uglavnom reaguju iz prve, a Atila nastavlja put u željenom pravcu.

Ovo vozilo koristi za transport namirnica, ali ne i ljudi. A bilo je i takvih prijedloga.

"Nedavno me je zaustavio jedan muškarac i pitao da li sam taksista. Rekao sam mu da danas ne radim“, zaključio je Atila kroz smijeh. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije