Sjeverna Koreja: Pogledajte u kojim automobilima se vozi Kim Jong-un

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja: Pogledajte u kojim automobilima se vozi Kim Jong-un
Dok je svijet na rubu nuklearnog rata između SAD-a i Sjeverne Koreje, mediji se sve više interesiraju za život "vrhovnog vođe", te su tako ovih dana objavljene fotografije vozila koje vozi Kim Jong-un, naspram onih u kojima se vozi njegov narod.

Kao što SAD ima Ford, Njemačka Volkswagen i Japan Toyotu, tako i Sjeverna Koreja ima Pyeonghwa Motors. Ova kompanija pod režimom diktatorske vlade svake godine proizvodi vrlo malen broj civilnih automobila u svome sjedištu u gradu Nampo, koji je luka na zapadnoj obali Sjeverne Koreje.

U jednom jedinom postojećem prodajnom salonu u Pyongyangu posjetitelji mogu razgledati, isprobati i kupiti automobile. Trenutna ponuda Pyeonghwa Motorsa nudi 25 različitih modela vozila, od kojih poneki izgledaju kao jeftine kopije europskih automobila.

Autoindustrija Sjeverne Koreje jedan je od važnih ogranaka nacionalne ekonomije, s mnogo manjim kapacitetima nego u Južnoj Koreji. Razlog tomu je što je cjelokupna autoindustrija podređena diktatorskom režimu, odnosno Narodnoj vojsci, piše 24sata.

Iako Sj. Koreja ima kapacitete da proizvodi između 40 i 50 hiljada autommobila godišnje, ali posljednjih godina uz sankcije i ekonomsku krizu ta je brojka pala na svega nekoliko hiljada. Više od polovice proizvodnje vozila bazira se na vojna vozila, buseve, trolejbuse i tramvaje, dok se vrlo mali udio odnosi na civilne automobile. Ulice su često potpuno prazne, jer automobili su i dalje većini stanovnika nedostižni luksuz.

Sjeverna Koreja nije član nikakvih međunarodnih organizacija proizvođača automobila ili bilo kakvih industrijskih komiteta UN-a, tako da su dostupne informacije ostatku svijeta vrlo ograničene. Početak tamošnje autoindustrije bio je u sovjetskoj eri, kada je Sj. Koreja započela proizvodnju vozila po SSSR-ovoj licenci. Sovjetski Savez opskrbljivao je Korejce s pomoći u izgradnji kompanija, koje su bile opskrbljene sovjetskom tehnologijom. Prva proizvedena vozila u Sj. Koreji bile su replike ruskih GAZ vozila.

U modernije doba Sj. Koreja kupila je mnoge automobile svjetskih marki poput Mercedesa, Nissana, Jeepa, Honde i dr. te ih replicirala u Pyeonghwa Motors tvornici. Također, Sj. Koreja svoje "domaće" automobile uspješno izvozi u Vijetnam.

S potpuno druge strane siromaštva, izolacije i zabrana stoji čelnik države Kim Jong-un. koji na privatnome računu navodno ima pet milijardi američkih dolara. Dok njegov narod gladuje, Kim godišnje potroši oko 600 miliona dolara na razni luksuz, uključujući automobile, skupocjeni alkohol, cigarete i ostalo.

U službenim udžbenicima u sjevernokorejskim školama navodi se se da je Kim Jong-un već s tri godine naučio voziti automobil. No, nedvojbena istina je da Kim više od 100 skupocjenih automobila.

Najdraži mu je brend Mercedes-Benz, u čijim je luksuznim automobilima viđen mnogo puta. Također, poznato je da je Kim vlasnik blindiranog i posebno rađenog Mercedesa S600 Pullman čija se cijena, s obzirom na sigurnosnu opremu, procjenuje na 1,7 miliona dolara. Iako UN-ove zabrane jasno navode da Sjeverna Koreja striktno ne smije uvoziti nakakvu luksuznu robu, diktatorska vlada ipak uspijeva opskrbiti svojeg lidera čime god poželi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije