Rumunski Jeep Wrangler: Dacia Duster o kojem se malo zna

J. M.
Rumunski Jeep Wrangler: Dacia Duster o kojem se malo zna
Dacia Duster postao je globalno uspješan SUV koji je u proteklih osam godina privukao milione kupaca širom svijeta.

Malo je poznato da aktuelni Duster nije prvi SUV Dacije, čak ni prvi model rumunske kompanije s ovim imenom!

Naime, terenac po imenu Dacia Duster prodavan je na britanskom tržištu od 1985. do 1993. godine!? "Originalni" Duster nije ništa drugo nego preimenovani ARO 10, koji je značku najvećeg rumunskog automobilskog proizvođača dobio iz nekoliko razloga.

dacia_duster_3.jpg - undefined

Foto: Dacia

Osnovni cilj promjene identiteta bilo je poboljšanje imidža: Originalni ARO napravljen je na platformi robusnog sovjetskog terenca GAZ, dok je u Velikoj Britaniji od 1982. godine Dacia prodavala model Denem, jednu od brojnih rumunskih varijacija na Renault 12.

Također, ARO 10 dobio je Renaultove motore, licencno napravljene u Daciji – najprije 1,3 litarski benzinac, a izvozne verzije i agregat zapremine 1397 kubika (65 KS).

dacia_duster_4_4_roadster.jpg - undefined

Foto: Dacia

ARO 10 predstavljen je 1980. godine i bio je jedno od prvih vozila za slobodno vrijeme, "rumunski Jeep Wrangler" sa pogonom na zadnje ili sva četiri točka. Tokom zlatnih '80-ih, na zapadnoeuropskim tržištima prodavane su i verzije sa VW i Pegaso dizelskim motorima.

Tokom osam godina nastupa u Velikoj Britaniji, Duster je bio dostupan u nekoliko karoserijskih izvedbi (hatchback, roadster, van, pickup). 

Nakon što je posljednja Dacia Duster isporučena britanskim kupcima u septembru 1993. godine, mini SUV dužine 3,7 metara nastavio je život na manje zahtjevnim tržištima do 2006. godine, naravno sa značkom ARO.

dacia_duster.jpg - undefined

Foto: Dacia Forum

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije