Repriza u Libiji: Da li će aktuelni sukob ostati upamćen kao 'Toyota rat, 2. dio'

J. M.
Repriza u Libiji: Da li će aktuelni sukob ostati upamćen kao 'Toyota rat, 2. dio'

I dalje nema mira u Libiji nakon što su snage Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom feldmaršala Khalife Haftara krenule u ofanzivu na Tripoli gdje je sjedište međunarodne priznate vlade ove zemlje.

Ono što je upalo u oči na svim snimcima iz Libije je vozni park Haftarove Libijske nacionalne armije. Naime, snage feldmaršala Haftara u pohod na Tripoli krenule su u stotinama pickup vozila Toyota Hilux na kojima je montirano oružje ili služe za transport vojske.

Ovakve scene nisu iznenadile bolje poznavaoce zbivanja na sjeveru Afrike jer, u neku ruku, predstavljaju reprizu jednog od najbizarnijih sukoba koji je desio 1987. godine, a bio je poznat poznat kao  "Toyota War" (Toyota rat).

Izraz je nastao 1987. godine u vrijeme rata između Čada i Libije. Čadski predsjednik Hissen Habré kupio je Toyotina pickup vozila koja je koristio za brzi transport svojih trupa.

Njegove snage su pobijedile, a japanski kamioneti bili su skoro na svakoj fotografiji tog konflikta koji je, umjesto "čadsko-libijski", prozvan "Toyota rat". Tako je Toyota, bez svoje volje, ali potpuno besplatno, dobila najbolju mogu}u reklamu za svoja dostavna vozila odnosno pickup.

Simptomatično, u čadsko-libijskom ratu borio se i vođa današnjeg pohoda na Tripoli - feldmaršal Haftar. Prije 32 godine bio je najbliži suradnik libijskog vođe Moamera Gadafija, a razišli su upravo nakon propale vojne akcije u Čadu.

Ne samo da su libijske snage ondje poražene, nego je Haftar zarobljen, zajedno s 350 njegovih vojnika. Gadafi ih je sve proglasio nesposobnjakovićima i nije želio ni pregovarati o njihovu oslobođenju.

Očito je Khalifa Haftar naučio lekciju i odlučio protivnika pobijediti "oružjem" koje je prije 32 godine bilo kobno za njega – kamionetima Toyota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije