Problemi sa zračnim jastucima: Toyota povlači još 543.000 vozila

Anadolija
Problemi sa zračnim jastucima: Toyota povlači još 543.000 vozila
/ Toyota Sienna (Foto: Toyota)
Japanski proizvođač Toyota saopćio je da povlači još 543.000 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog neispravnih Takatinih zračnih jastuka na mjestu suvozača.

Kompanija Takata je u centru masovnog opoziva zbog toga što zračni jastuk može eksplodirati u slučaju sudara, te izbaciti metalne "šrapnele".

Toyota je u petak objavila da povlačenje obuhvaća različite modele limuzina i SUV vozila proizvedene u periodu između 2006. i 2012. godine. Među njima su modeli Scion xB, Corolla, Corolla Matrix, Yaris, 4Runner, Seinna i Lexus.

Takata koristi amonijnitrat da izazove manju eksploziju kako bi se u slučaju sudara aktivirali zračni jastuci. Do sada je u svijetu najmanje 16 ljudi poginulo, a 180 povrijeđeno.

Više od 100 miliona vozila, od čak 17 proizvođača automobila, povučeno je širom svijeta zbog problema s Takatinim zračnim jastucima. Od tog broja čak 69 miliona je povučeno u SAD-u. Zbog obima opoziva zamjena zračnih jastuka će trajati godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije