Prije tačno 85 godina: Prva coupe-limuzina, marku nikad nećete pogoditi

J. M.
Prije tačno 85 godina: Prva coupe-limuzina, marku nikad nećete pogoditi
Kada je prije nepunih 15 godina predstavljen Mercedes CLS, automobilski analitičari su ga nazvali pionirom nove klase coupé-limuzina.

Ubrzo su konkurenti kopirali koncept pa su nastali VW Passat CC (Arteon), Jaguar XJ, Audi A7, BMW serije 6 Gran Coupé, nimalo jeftini modeli uglavnom premium klase.

No, pionir klase coupé-limuzina nije Mercedes, niti bilo koji od pobrojanih proizvođača. Prva 4-vratna limuzina sa kupeovskim krovom nastala je prije 85 godina.

tatra_t77_06.jpg - undefined

Foto: Tatra

U Pragu je početkom marta 1934. godine predstavljena Tatra 77. Kultni "Tatraplan" donio je revoluciju: Bio je to prvi automobil s aerodinamičnom karoserijom, namjenski kreiranom u zračnom tunelu koji su u to vrijeme koristili samo avioni i cepelini.

Prve verzije pokretao je 3,0 litarski V8 agregat snage 60 "konja", postavljen straga, koji je automobilu dužine 5,13 metara omogućavao respektabilnu maksimalnu brzinu od 145 km/h.

tatra_t77_03.jpg - undefined

Foto: Tatra

Godine 1935. stigla je produžena (5,41 metara) i snažnija verzija – Tatra 77A – sa 3,4 litarskim motorom (70 KS).

Kakav je ugled uživala Tatra 77 govori podatak da je nekoliko primjeraka poslužilo kao futuristički dekor u britanskom naučno-fantastičnom filmu "The Transatlantic Tunnel" iz 1935. godine o smjelom pokušaju gradnje tunela između SAD i Engleske.

Za četiri godine izrađeno je svega 255 primjeraka Tatre 77, a rijetki preživjeli primjerci danas dostižu astronomske vrijednosti na tržištu oldtimera.    

    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije