Praktično i sigurno: Ford razvio specijalni boks za transport kućnih ljubimaca

J. M.
Praktično i sigurno: Ford razvio specijalni boks za transport kućnih ljubimaca
Mnogi smatraju pse dijelom porodice, no istovremeno zanemaruju sigurnost kućnih ljubimaca u autu.

Psi koji nisu vezani u vozilu u slučaju nezgode pri brzini od svega 40 km/h mogu postati projektil 40 puta uvećane vlastite tjelesne težine. Stoga je u mnogim evropskim zemljama zakonski obavezno da se životinje koje putuju u automobilu osiguraju što je moguće bolje.

Istraživanje koje je Ford sproveo među 5.000 europskih vlasnika pasa pokazalo je da njih 32 posto ne osigurava dovoljno kućne ljubimce u automobilu, pogotovo zato što ni životinje ne vole biti vezane.

Među ostalim učesnicma ankete njih 31 odsto je reklo da im nije potrebno osiguranje na kratkim relacijama, dok je 14 posto odgovorilo da njihovo vozilo nije dovoljno veliko za transport kućnog ljubimca.

2019_FORD_FOCUS_DOGBOX_1.jpg - undefined

Foto: Ford

Neki anketirani vlasnici pasa čak su priznali da su im životinje iskočile kroz prozor automobila tokom vožnje, što je u nekim slučajevima dovelo do toga da je pas povrijeđen ili čak uginuo.

Ispitanici su takođe rekli da su već doživjeli nesreće na cesti jer su ih psi ometali tokom vožnje.

"Ako posjedujete kućnog ljubimca, vodite računa o njegovoj sigurnosti kao da je bilo koji drugi član porodice", kaže britanski trener pasa Graeme Hall, poznat i po nadimku The Dogfather i dodaje:

"Uvijek nosim svog psa Lily u posebnom boksu u prtljažniku, u kojem se može udobno kretati, a svi putnici su sigurni."

Rene Berns, inženjer Forda, odlučio je pomoći vlasnicima pasa. Zajedno sa svojim suradnicima razvio je poseban boks za pse po mjerama prtljažnog prostora karavanskog Ford Focus Turniera.

Pošto je vlasnik 3-godišnjeg australijskog ovčara po imenu Emil, Berns je želio kreirati siguran prostor i za veće pse. Emil je bio i izvor inspiracije i pravi kandidat za testiranje.

Bernsov tim je optimizirao sloj pjene na krovu boksa i promijenio duljinu šarki. Na kraju je stvoren boks koji omogućava transport i najvećih pasmina pasa poput, recimo, irskog vučijeg hrta.

"Mnogo mi znači što mogu Emil voditi posvuda u automobilu, i ponosan sam što je pomogao drugim vlasnicima pasa da sigurno i udobno prevoze svoje ljubimce u Ford Focus Turnieru", rekao je Berns.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije