Parking mjesta s punjačima za električna auta u funkciji od ponedjeljka

Radiosarajevo.ba
Parking mjesta s punjačima za električna auta u funkciji od ponedjeljka
Parking mjesta s punjačima za električna auta, njih šest, bit će puštena u rad u ponedjeljak na dvije lokacije, i to po tri mjesta kod terminala prigradskog prevoza putnika na Malti i na parkingu Paskulina ciglana, pišu Nezavisne novine.

Riječ je o srednjebrzom tipu punjača snage 22 kilovata, što znači da je potrebno oko dva sata da se baterija auta potpuno napuni.

U Gradskoj upravi kažu da su ovaj projekat započeli, prije svega, zbog turista koji ranije nisu imali gdje da napune svoja električna vozila.

Električni automobili u BiH: Između lijepih želja i skromnih mogućnosti

"Grad planira već neko vrijeme da obezbijedi tu mogućnost. Čitavu ovu rutu vozači električnih automobila izbjegavaju jer nema punionica od Zagreba do Sarajeva", rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodao je da je ovo još novo za naše tržište, ali da je za očekivati da će biti sve više električnih automobila.

"Dvije punionice su za "Tesline" automobile, a ostale su univerzalne, za druge vrste električnih automobila", objasnio je Sandić.

Dodao je da su postavljene vertikalne signalizacije, na sedam lokacija, koje vozače pravovremeno obavještavaju gdje se nalaze punionice, te da su one obilježene i na autokartama.

Turistička organizacija grada pozitivno gleda na postavljanje punionica jer, kako kažu, turisti su se žalili da nemaju gdje da napune baterije na svojim električnim automobilima.

"Banja Luka treba da ide u korak s vremenom i da osigura svim turistima, kao i građanima koji imaju mogućnost i želju da posjeduju električno vozilo, da mogu da ih napune i kod nas", rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL.

U Centru za životnu sredinu ističu da, kada je u pitanju infrastruktura za električna ili hibridna vozila, izgradnja punionica će pomoći u smanjenju emisija CO2, mada, kako kažu, u gradu ne postoji značajan broj vozila na električni pogon.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama na sve načine se otežava korištenje automobila pokretanih motorima s unutrašnjim  sagorijevanjem, dok se, s druge strane, raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila.

"Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje u regionu, izuzetno zaostaje u ovom segmentu. Razlog, prije svega, leži u potrebnim finansijskim sredstvima, jer BiH nije osigurala odgovarajuće subvencije za nabavku ekološki prihvatljivijih vozila", kazali su ranije za naš portal iz Ministartva prometa i komunikacija BiH.

Resorno ministarstvo pokušava pronaći adekvatan način finansiranja olakšica nabavke ekološki prihvatljivijih vozila kako bi uhvatili korak za svijetom...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije