Papa Franjo ponovo oduševio: U Dublinu se vozio u jeftinom automobilu

J. M.
Papa Franjo ponovo oduševio: U Dublinu se vozio u jeftinom automobilu
Papa Franjo je proteklog vikenda obavio jednu od najkontroverznijih posjeta u funkciji poglavara Katoličke crkve.

Prvi posjet jednog Pape Irskoj nakon četiri decenije obilježen je temom svećeničkog seksualnog zlostavljanja.

Pomalo u sjeni "teških tema" protekao je još jedan nekonvencionalan izbor voznog parka Pape Franje.

Prvi put u historiji Papa se vozio u automobilu marke Škoda! Tokom dvodnevne posjete Irskoj, na kojoj je obilježen i Svjetski susret porodica, Papa Franjo, kardinali i biskupi vozili su se u četiri specijalno pripremljena automobila Škoda Rapid Spaceback.  

Naravno, pojam "specijalno pripremljeni" ne označava blindirana vozila nego tamnoplavu boju karoserije, posebno oblikovan naslon za ruku za pontife, čista stakla umjesto zatamnjenih na zadnjim prozorima (kako bi posjetitelji mogli bolje vidjeti Papu), te hromirane štapiće sa zastavom Vatikana na prednjem blatobranu vozačke strane.

Uz to, tri od četiri jeftina češka automobile imala su specijalne registracije, od kojih su najviše pažnje privukle tablice 182-C-1979 kao podsjetnik na posjetu Ivana Pavla II Irskoj, posljednji nastup poglavara Katoličke crkve na "zelenom otoku".

Podsjetimo, Papa Franjo je javnost navikao na skroman vozni park. Kroz  Sarajevo se Papa Franjo 2015. godine vozio u starom Ford Focusu, u SAD-u je sjedio na zadnjem sjedištu Fiata 500L, proizvedenog u Kragujevcu.

Papa opet pokazao skromnost: Vozio se u jeftinom automobilu iz Turske

Tokom posjete u čast 500. godišnjice protestantske Reformacije Papa se ulicama švedskog Malmöa vozio u jeftinom Fiatovom modelu Tipo koji se izrađuje u Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije