Ovo je 10 najboljih automobila američkih predsjednika

Radiosarajevo.ba
Ovo je 10 najboljih automobila američkih predsjednika
/ 1. Franklin D. Roosevelt: Packard Phaeton
Američka web-stranica namijenjena ljubiteljima oldtimera ClassicCars.com dala je doprinos aktuelnoj predsjedničkoj kampanji.

ClassicCars.com je pozvao svoje čitatelje da odaberu deset najboljih privatnih automobila u garažama američkih predsjednika.

Svi se nadaju da u narednom sličnom glasanju u obzir neće biti uzeti Mercedes-Benz SLR McLaren, Rolls-Royce Silver Cloud iz 1950. godine, Lamborghini Diablo VT... Razlog: To su automobili u garaži aktuelnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Evo liste 10 najboljih predsjedničkih automobila po izboru čitatelja portala ClassicCars.com:

1. Prije nego će postati jedan od najomiljenijih američkih predsjednika Franklin D. Roosevelt bio je guverner savezne države New York. U tom periodu, 1932. godine, Roosevelt je nabavio je Packard Phaeton s 12-cilindričnim 7,3 litarskim motorom (160 KS) koji je dobio najviše glasova u anketi.

2. Republikanac Herbert Hoover bio je jedan od najomraženijih američkih predsjednika čiju je vladavinu obilježio "Crni petak" 1929. godine i velika depresija. Njegovo automobil – Cadillac V16 iz 1932. godine – bio je prvi serijski model sa 16-cilindričnim motorom, imao je sedam sjedišta...

3. Prije godine prije nego će biti ubijen u Dallasu John F. Kennedy kupio je 1961. Ford Thunderbird, kabriolet s 6,4 litarskim V8 motorom snage 400 konja.

4. Bill Clinton nalazi se na četvrtom mjestu s Ford Mustangom iz 1976. godine od kojeg se rastao teška srca kada je mjesto guvernera u Little Rocku (Arkanzas) zamijenio Bijelom kućom u Washingtonu.

5. George W. Bush dobio je Triumph TR-4 na kraju studija na Univerzitetu Yale 1968. godine. Lijepi britanski automobil dizajnirao je Italijan Giovanni Michelotti 1961.

6. Uoči imenovanja za potpredsjednika 1952. godine Richard Nixon se branio optužbi za primanje mita, kroz suze govorio o svom teškom djetinjstvu u siromaštvu, supruzi Pat koja ne nose bundu. Ipak, ova srceparajuća priča nije se uklapala u njegov tadašnji automobil - Oldsmobile 98.

7. Lyndon B. Johnson važio je za "True Car Guy" kako Amerikanci zovu istinske ljubitelje četverotočkaša. Imao je mnogo automobila, a jedan mu je naročito prirastao srcu – Amphicar. Za manje upućene, Amhicar je i automobil i čamac, a bivši američki predsjednik volio je prepadati goste svog imanja. Za volanom Amphicara sjurio bi se u jezero a preplašeni saputnici nisu znali da vozilo može zaplivati.

8. William H. Taft bio je prvi američki predsjednik s vlastitim automobilom i njemu pripadaju zasluge zašto je u Bijeloj kući konjska staja zamijenjena garažom. Taft je bio pravi vizionar jer je prije više od 100 godina vozio električni Baker Electric Runabout koji je "jurio" 23 km-h i imao voznu autonomiju 160 km. A trebalo je povući i 160 kilograma Williama H. Tafta...

9. Harry S. Truman imao je mnogo automobila, a posebno je volio Plymouth Super DeLuxe, prvi američki model poslije Drugog svjetskog rata. Čitaoci portala ClassicCars.com ipak su odabrali njegov Chrysler Sedan iz 1953. godine, automobil koji je kupio nakon što je kormilo Bijele kuće prepustio Dwightu D. Eisenhoweru.

10. Aktuelni američki predsjednik Barack Obama zadovoljio se modelom Ford Escape Hybrid, no u aktuelnoj administraciji pravi "autofreak" je potpredsjednik Joe Biden koji, između ostalog, u garaži ima i Corvettu Stingray iz 1967.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije