Ostvaren novi rekord u brzini: Bugatti Chiron vozio 490 kilometara na sat

Radiosarajevo.ba
Ostvaren novi rekord u brzini: Bugatti Chiron vozio 490 kilometara na sat
Foto: Bugatti promo / Bugatti Chiron Sport

Samo par dana pošto je Top Gear objavio video snimak vožnje produkcijskog Chirona Sport na Volkswagenovoj test stazi Ehra-Lessien, tokom koje je kazaljka brzinomera stala na 423 km/h, sa iste piste stiže nova brzinska senzacija.

Ovog puta na stazi se našao modifikovani Chiron Sport koji je razvio brzinu veću od 490 kilometara na sat!

Za volanom je bio test vozač Andy Wallace, a rekord je zvanično verifikovala njemačka asocijacija TÜV, prenosi B92.

Pogledajte video:

Da bi postigao ovaj nevjerovatan rezultat, Bugatti se udružio sa ekspertom za konstrukciju supersportskih automobila - italijanskom kompanijom Dallara, i proizvođačem guma Michelin.

Kako piše Top Gear, tri kompanije su u posljednjih šest meseci intezivno radile na unapređenju modela Chiron Sport kako bi srušili brzinsku barijeru od 300 milja na sat (482,8 km/h).

Kao rezultat njihovih napora, automobil je produžen u zadnjem dijelu za 25 cm, a izvršene su i druge aerodinamičke modifikacije uključujući uklanjanje adaptivnog krila zadnjeg spojlera sa produkcijskog vozila i ugradnju novog, fiksnog repnog spojelra. Osim toga, izvršene su promjene i na sistemu oslanjanja i izduvu.

Suvozačko sjedište je izvađeno iz automobila, vozač je dobio dodatne zaštitne elemente poput specijalnog sigurnosnog shedišta i zaštitnog rol-bara, a izvršene su i određene intervencije na smanjenju ukupne mase vozila.

Umhesto standardnog Bugattijevog 8.0 W16 motora sa 4 turba i 1.500 ks, koji pokreće produkcijski Chiron Sport, ugrađen je onaj iz superskupocenog Buggatija Centodieci koji isporučuje 1.600 konjskih snaga.

Na kraju, treba napomenuti da je ovaj specijalni Chiron Sport označen od fabrike kao "jedinstveni prototip gotovo spreman za proizvodnju", pa rekord za sada ne može da se striktno odnosi na produkcijske automobile.

Podsjećamo, trenutno najbrži produkcijski automobil na svijetu je Koenigsegg Agera RS koji je 2017. u Nevadi postigao brzinu od 446,97 km/h. Ipak, to ne umanjuje značaj ovog fantastičnog rezultata Bugattija, a sljedeća brzinska barijera koju treba srušiti je ona od 500 km/h.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije