Kina / Oštećen prvi svjetski solarni autoput: Dio puta ukraden nakon samo 5 dana

10. 01. 2018. u 16:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares:136

Samo pet dana nakon otvaranja, eksperimentalni solarni autoput u Kini privremeno je bio zatvoren zbog krađe.

Prvi svjetski autoput sagrađen od solarnih panela u dužini od kilometra, otvoren je za korištenje u kineskoj istočnoj provinciji Šandong 28. decembra prošle godine. Pokriven je sa više od 10.000 solarnih panela, a sastoji se od tri sloja - prozirni beton na vrhu, fotonaponske panele u sredini i izolaciju na dnu.

Postoje i elektromagnetne indukcione zavojnice koje mogu u budućnosti da napajaju električna vozila dok voze iznad, a sistem se može zagrijati kako bi se taložio sneg i led.

Međutim, 2. januara rutinska dnevna inspekcija je otkrila da se na površini solarne ploče nedostaje odsječak od 15 cm na površini od 185 cm. Prema svim indicijama, neko je panele namjerno odvojio, oštećujući pri tom okolne panele.

Oštećeni dio je već popravljen, istraga o krađi je u toku, ali još uvijek ne postoji opravdano objašnjenje zašto bi neko želio da ukrade mali komad jeftinog solarnog panela koji čak nije dovoljan ni za ličnu upotrebu. Ako je cilj bio sabotaža, krivci bi oštetili veći dio.

Radnik na izgradnji puta nije isključio mogućnost da je krađa rad profesionalnog tima koji bi mogao biti zainteresovan za krađu tehnologije kako bi ponudio sličan proizvod po nižim cijenama, s obzirom da ova praksa nije neuobičajena u Kini.

Ipak, put je ponovo otvoren, a nijedan panel nije nestao od kad su ukradeni zamijenjeni, prenosi Sputnik.

NEMA KOMENTARA