Oldtimeri u Hercegovini: Dominirali Mercedesi, bio i Rolls Royce

Anadolija
Oldtimeri u Hercegovini: Dominirali Mercedesi, bio i Rolls Royce
/ Anadolija
Cestama zapadne Hercegovine krstarili su automobili koji se najčešće mogu vidjeti u muzejima i starim filmovima.

Stari automobili i njihovi vlasnici sastali su se na tradicionalnom susretu oldtajmera u zapadnoj Hercegovini, koji je osmu godinu zaredom organizirao Oldtajmer klub Ero.

Cilj susreta je promoviranje automobila koji su obilježili povijest automobilizma i druženja ljubitelja starih automobila, što je ovoj manifestaciji i dalo pečat međunarodnog karaktera.

"Ove godine je susret oldajmera najposjećeniji. Sudjeluje 75 posada, a pored sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine u vožnji hercegovačkim cestama sa svojim limenim ljubimcima iz sredine prošlog stoljeća sudjeluju posade iz Slovenije i Hrvatske", kazao je predsjednik organizacijskog odbora sad već tradicionalnog susreta oldajmera Nedjeljko Mikulić.

Kolona automobila jutros uputila se iz Posušja preko Širokog Brijega i Gruda do Ljubuškog pod policijskom pratnjom. Stali su u svakom gradu kako bi pozdravili građane koji su se fotografirali s limenim ljepotanima iz prošlog vijeka.

Opeli, Citroeni, popularne "bube", "tristaći", "fićo", stari modeli motocikala, čak i jedan Rolls Royce izazivali su oduševljenje brojnih Hercegovaca. Ipak, kako je skup održan u Hercegovini dominirali su Mercedesi, među kojima je bio i Titov Mercedes Ponton, koji je spašen s otpada.

Posebnu pažnju plijenila je replika Mercedesa iz 1929. godine, koju vlasnik Senad Huseini iz Sarajeva s ponosom predstavlja na svim revijama oldtajmera već 12 godina.

"Ovom replikom podsjećam sebe i ostale ljude na stara dobra i ljepša vremena kad su se ljudi uvažavali i poštovali te družili uz kafe bez žurbe koja u današnje vrijeme ne dozvoljava nekadašnju prisnost", kazao je Huseini ističući da unatoč velikom interesu svog limenog ljubimca ne želi prodati. Stoga je s radošću gledao brojne građane kako se fotografiraju u njegovom limenom ljubimcu.

Oldtajmere pored brojnih građana u Širokom Brijegu je s oduševljenjem dočekao i gradonačelnik toga grada Miro Kraljević.

"Zanimljivo je vidjeti stare automobile meni i ljudima koji se sjećaju ovih modela, ali i mladim generacijama. Zaista ih je lijepo vidjet  na našim cestama i moram reći da se divim ljudima koji čuvaju stare automobile", kazao je širokobriješki gradonačelnik.

Najveći uspjeh ove manifestacije, po njegovom sudu je činjenica da su oltajmeri u vrijeme nedjeljnog ručka u Širokom Brijegu na ulicama okupili brojne građane koji su se družili u posebnom ozračju.

Druženje je na ovu vožnju iz Kaštel Kambelovca kod Splita dovelo i bračni par Mariju i Jakišu Vranješ, koji su s ponosom predstavili model Mercedesa iz 1957. godine.

Sve posade nakon vožnje večeras će se družiti u Ljubuškom gdje će biti dodjeljene zahvalnice sudionicima defilea, ali će se bez sumnje, kažu organizatori, dogovoriti i nova druženja te razmijeniti informacije o starim modelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije