Oldtimer susreti: Među učesnicima i mercedes iz 1937., iz serije "Otpisani"

AA
Oldtimer susreti: Među učesnicima i mercedes iz 1937., iz serije "Otpisani"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Oldtimeri u Sarajevu
Međunarodni oldtimer susreti automobila i motora, 16. po redu, danas su počeli u Sarajevu uz učešće oko 50 posada iz nekoliko europskih zemalja.

Ulicama glavnog grada prodefiliralo je oko pedeset najstarijih i najinteresantnijih automobila. Među njima je i mercedesa iz 1937. godine, korišten i u popularnoj seriji Otpisani.

Predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo Nedim Braco - Husić mišljenja je da će građani Sarajeva, a i gosti u ova dva dana imati šta da vide. 

"Ovi četverotočkaši su došli iz BiH, zemalja okruženja, te Mađarske, Austrije i Njemačke. Oko 50 vozila i lijepo druženje, još da nas vrijeme posluži. Nažalost, mogu vam reći da su ovo najvjerovatnije i posljednji susreti, nakon 16 godina, koji se održavaju u Sarajevu jer nismo dobili podršku ni od Grada Sarajeva ni od Turističke zajednice Kantona Sarajevo", naglasio je Husić.

Kako je kazao, Oldtimer klub sam ne može podnijeti troškove ovih susreta. Među oldtimerima koji se nalaze u Sarajevu najstariji je Buick iz 1929. godine. 

"Imamo i divnu repliku Fedinandovog vozila. Tu je i jaguar iz Mađarske, zatom mercedes u kome je snimana serija 'Otpisani'. Ima tu ljudi koji su dovezli stvarno fine automobile", dodao je Husić.

Maja Žuržulović je dugogodišnji učesnik oldtimer susreta kako u Sarajevu tako i van granica BiH. 

"Vozim Renault Caravelle iz 1966. godine. Specifična je po tome što ju je svojevremeno vozila Brigitte Bardot. Jako interesantna i plijeni pažnju gdje god da se pojavi. Iako je francusko vozilo, specifična je i po tome što ju je radio Italijan. Rađena je za američko tržište, ali zbog jako dugog roka isporuke prebačena je za evropsko", pojasnila je  Žuržulović.

Među danas okupljenim je i 86-godišnji Ante Čuturić iz Kiseljaka, vlasnik mercedesa iz 1937. godine, koji je korišten u kultnoj seriji "Otpisani".

"Imam 86 godina, a autu mi je 81. Kupio sam ga 1982. i već više od 20 godina ga sređujem. Kupio sam ga preko jednog prijatelja. Imao sam papir iz muzeja u Beogradu o muzejskoj vrijednosti. Koristio se u seriji 'Otpisani'. Registriran je trajno. Traži mnogo vremena i posla. Imam dobre ponude za njega, daju dobre pare, blizu 300.000 eura. Samo u Americi ima još jedan ovakav", izjavio je Čuturić. 

Oldtimer Club Sarajevo je osnovan 17. marta 2004. godine i od tada uspješno okuplja limene četverotočkaše u glavnom gradu BiH. Susreti u Sarajevu postali su tradicija za mnoge posade i goste koji se uvijek rado vraćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije