Nekada se Volkswagen "odijevao" poput Forda

Radiosarajevo.ba
Nekada se Volkswagen "odijevao" poput Forda
Foto: Volkswagen / VW Logus

Ford sa znakom Volkswagena - nije tako davno bilo. Pojedini Fordovi modeli su se prodavali kao automobili proizvođača iz Wolfsburga.

Volkswagen je modificirao Fordova vozila, podsjeća portal AutoRepublika. Recept je bio jednostavan i primjenjuje se danas - isti motor, ista platforma, nešto drugačiji izgled i bogatiji odnosno siromašniji paketi opreme.

Njemački automobilski gigant to nije radio na evropskom, već na brazilskom tržištu.

Kako navodi AutoRepublika, ovakva saradnja je bila logičan korak. Ford je želio ojačati tvornicu u Brazilu, dok je Volkswagen namjeravao povećati prisustvo u ovoj zemlji.

Svjesni da nije isplativo uvoziti automobile iz Evrope, Volkswagen je počeo sarađivati sa Fordom. Saradnja je značila prepakiranje dva Forda. Kao Volkswagenova vozila su se prodavali Apollo i Logus, a njihova preteča je bio Ford Orion.

Nisu su se Nijemci mnogo potrudili da se ova vozila mnogo razlikuju od njihovog američkog konkurenta. Najveća razlika na Apollu je bila u logotipu. Apollo nije zadovoljavajuću prodaju.

VW Apollo - undefined

Foto: Volkswagen: VW Apollo

Njegov nasljednik je bio Logus kao prepakovani Ford Orion novije generacije. U odnosu na Forda, bio je nešto drugačiji - drugačija rešetka, hauba, svjetlosna grupa. Proizvodio se od 1993. do 1997. godine, piše AutoRepublika.

VW Logus - undefined

Foto: Volkswagen: VW Logus

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije