Na Festivalu brzine prvi put će se utrkivati autonomni bolid

Radiosarajevo.ba
Na Festivalu brzine prvi put će se utrkivati autonomni bolid
bug.hr / Autonomni bolid Roboracer EV
Ovogodišnji Goodwood festival of speed, održat će se na jugu Engleske od 12. do 15. jula, i to 25. put.

Srebreni jubilej bit će obilježen sa brojnim sadržajima, a jedna od njih je i da će na hillclimb utrci u sklopu festivala po prvi put sudjelovati i jedan autonomni automobil.

Stazu nešto kraću od dva kilometra prvi će autonomno prijeći trkači bolid Roboracer EV, osmiljen za utrkivanje u klasi autonomnih formula Roborace. Ovakvi su bolidi već pokazali kako bez ljudskog pilota ili nadzora može donekle parirati ljudskim vozačima, iako ne u potpunosti. Ova će utrka zasigurno za ovu vrstu bolida predstavljati najveći izazov do sada.

Osim krivudave staze problem bi mogle predstavljati i neravnine na asfaltu, kao činjenice da je sa ove ceste vrlo lahko skliznuti u travu ili u stijene koje čine sigurnosne barijer. Robocar EV je na ove izazove spreman odgovoriti svojim naprednim senzorima, radarima i tehnologijom autonomne vožnje, te sa 724 konjske snage raspoređene u četiri elektromotora.

Za one koji žele ovaj spektakl gledati putem interneta, organizatori su osigurali i prijenos uživo koji će biti dostupan na Youtube - u.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije