"Mali bijeg": BMW snimio film o dramatičnom događaju od prije 55 godina

J. M.
"Mali bijeg": BMW snimio film o dramatičnom događaju od prije 55 godina

BMW je snimio kratki film zasnovan na stvarnom događaju koji se zbio 1964. godine. Riječ je o bijegu stanovnika nekadašnjeg DDR-a iz komunističkog istočnog dijela Berlina u Zapadni Berlin uz pomoć modificiranog mikro automobila BMW Isetta. 

Naziv kratkog filma je prikladan - "Mali bijeg". Pored male Isette, glavni junak filma je Nijemac Klaus-Günter Jacobi koji je 1958. prešao u Zapadni Berlin, a 6 godina kasnije odlučio je pomoći prijatelju iz djetinjstva Manfredu Kostneru da pređe Berlinski zid.

Bilo je to jedno od najopasnijih mjesta u vremenu hladnog rata jer je oko 140 osoba poginulo u pokušajima da pređu Berlinski zid.

Kako bi odveo svog prijatelja preko granice, Jacobi je odlučio iskoristiti BMW-ov tricikl. Iz Isette je izvadio zračni filter, rezervni točak i sistem grijanja, savio je izduvnu cijev, a standardni 13-litarski rezervoar zamijenio malim kanisterom.

Tako se u stražnjem dijelu mikro automobila pojavila niša u koju se, uz dosta muke, mogla sakriti jedna osoba.

isetta_01.jpg - undefined

Foto: BMW

Jacobi kao žitelj Zapadnog Berlina nije smio putovati u Istočnu Njemačku, pa je za smioni poduhvat morao naći drugog vozača. Našao je zapadnonjemačke studente koji su, samo iz uvjerenja, bili voljni pomoći u prelasku Berlinskog zida.

Najzad, 23. maja 1964. godine izveden je prvi bijeg: Manfred Kostner uspio je preći u Zapadni Berlin što je pokazao BMW u kratkom filmu!

Studenti su nastavili svoju spasilačku misiju u drugoj Isetti, ali prepravljenoj po istom, principu. Izvukli su još osam osoba iz Istočnog Berlina prije nego su otkriveni 18 mjeseci nakon prvog bijega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije