Lancia: Marka automobila koja je privlačila VIP osobe

Radiosarajevo.ba
Lancia: Marka automobila koja je privlačila VIP osobe
/ Marcello Mastroianni (Lancia Flaminia Cabriolet)
Krajem godine navršava se 110 godina od rođenja Lancije, marke automobila čija je tužna realnost tek jedan model u paleti – mali Ypsilon.

A nekad? Kompanija koju su 29. novembra 1906. u Torinu osnovali Vincenzo Lancia i Claudio Fogolin (tadašnji vozači trkačkih Fiata) uvijek je bila sinonim za neobični dizajn, naprednu tehniku, sportske uspjehe, italijanski luksuz.

Ugled i imidž Lancije možda najbolje opisuje lista slavnih vlasnika i poklonika vozila ove marke, popis koji je daleko nadmašio granice Italije. Jedan od prvih VIP-kupaca bio je slavni tenor Enrico Caruso, čuvena je fotografija Grete Garbo za volanom Torpedo Lancia Lambde.

Slavni pisac Franz Kafka pisao je 1923. godine da jedna tadašnja reklama Lancije na njega ostavlja impresivan utisak. Erich Maria Remarque, autor čuvenog romana 'Na zapadu ništa novo', pobjegao je u svojoj Lancia Dilambdi iz nacističke Njemačke u Francusku zajedno s Marlene Dietrich.

Zanimljivo da su i nacisti bili slabi na Lanciju pa je jedan od poznatijih vlasnika bio Albert Speer, Hitlerov omiljeni arhitekt i ministar ratne proizvodnje. Konstantin Prinz od Bayerna, kojeg je plemićko porijeklo spasilo ratišta ali ne i optužbi za neuspješni atentat na Hitlera, opisao je Lancia Dilambda Cabriolet kao "automobil svog života".

Nakon Drugog svjetskog rata Lancia je proslavljena u filmu 'I Bog stvori ženu' (1956) pri čemu je teško ocijeniti ko je ostavio impresivniji "estetski" dojam – Brigitte Bardot ili kabriolet Lancia Aurelia B24 Spider America.

Nešto ranije su kratka pojavljivanja modela Ardea, Astura i Aurellia u filmu 'Praznik u Rimu' (1953) učinila da Audrey Hepburn i Gregory Peck postanu poklonici Lancije. Lik Audrey Hepburn iz pomenutog kultnog filma iskorišten je prije 10-ak godina za reklamu Lancia Musse.

Možda najdraži predmet u riznici Ernest Hemingwaya bila je Lancia Flaminia, a na listi slavnih vlasnika našli su se i vozači Tazio Nuvolari, Mike Hawthorn, Juan Manuel Fangio, konstruktor aviona Anthony Fokker, glumci Gary Cooper, Jean-Paul Belmondo,Marcello Mastroianni…

Za volanom Lancije Flaminije 12. maja 1960. poginuo je pakistanski princ Aly Khan, bivši suprug američke filmske dive Rite Hayworth, a 3. decembra 1989. u Lanciji Themi s Ferrarijevim V8 motorom nastradao je poznati španski košarkaš Fernando Martin.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije