Video / Kako pravilno voziti u kružnom toku i kad treba upaliti koji žmigavac

02. 07. 2019. u 10:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kružni tok se smatra efikasnim i sigurnim saobraćajnim rješenjem, ali mnogi vozači od njih zaziru, i u vožnji ih čak i izbegavaju, čak i kad zbog toga moraju da pređu duži put do odredišta.

Ipak, kada su kružni tokovi posrijedi, potrebno je samo dobro savladati pravila vožnje u njima, i onda nema nikakvih problema. Ovih nekoliko savjeta bi trebalo da vam pomognu u tome:

1. Ako želite da izađete na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu (spoljnu) traku i uključite desni žmigavac.

2. Ukoliko izlazite na drugi izlaz, možete voziti objema trakama, ali je važno da iz desne trake, ako ste njome vozili, ulazite u desnu, a iz lijeve u lijevu, tj. da uvijek pratite nastavak trake kojom ste vozili prije ulaska u kružni tok.

3. Ako izlazite na treći izlaz, potrebno je da uđete u lijevu, tj. unutrađnju traku, da biste se pošto prođete drugi izlaz, uz uključivanje desnog pokazivača pravca, skrenuli desno i izašli iz kružnog toka, i to takođe i dalje prateći traku u kojoj ste vozili, tj. lijevu.

Postoji i mogućnost prestrojavanja u desnu traku, ali je pri tom obavezno voditi računa o tome da se to uradi bezbjedno, bez ugrožavanja svoje i tuđe sigurnosti, piše Blic.

4. Još jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često griješe čak i oni koji se ne libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svjetlosni signal, to jest žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok, ukoliko se ne isključujete na prvom izlazu, treba uključiti lijevi pokazivač pravca. Prilikom izlaska iz kružnog toka potrebno je blagovremeno obavijestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca.

Evo još jednog videa koji vam može pomoći u boljem shvatanju pravila vožnje u kružnom toku:

KOMENTARI (2)