Neuništivi automobil Chevy Camaro služio u ratu u BiH, a i danas se vozi

K. S.
Neuništivi automobil Chevy Camaro služio u ratu u BiH, a i danas se vozi
Armije u svijetu uvijek nastoje upotrijebiti najsavremeniju mašireniju kako bi uspješno obavili zadatke u najsurovijim uslovima i bitkama.

Rat u Bosni i Hercegovini nije bio ništa manje surov i u tom trenutku jedan automobil Chevrolet Camaro, treće generacije, javio se na dužnost.

chevy-camaro-rat-u-bih2.jpg - undefined

Sarajevo: Chevy Camaro pored uništene zgrade "Loris" na Grbavici     FOTO: Facebook

Bivši specijalac Armije Kraljevine Danske Helge Meyer učestvovao je u ratu u BiH i na njegov zahtjev Američka Armija posebno mu je preradila automobil i njega ugradila vrhunsku vojnu opremu kako bi automobil bio spreman za prijevoz nephodnih zaliha hrane i drugih potrepština civilnom stanovništvu.

Vrlo brzo, obični Camaro dobio je neophodnu visoko-tehnološku nadogradnju, koja je uključuvala oštricu za čišćenje mina, motor je pojačan za dodatnih 200 konjskih snaga, panele od kevlara, prozori su zagrađeni čeličnim oplatama, Camaro je dobio i gume koje se ne mogu probušiti, detektore topline i opremu za noćno ratovanje.

Automobil je ličio na super automobil KITT iz popularne američke serije Knight Rider iz 1980-tih godina.

Prema postu koji je Meyer napisao na svom Facebook profilu, on još uvijek posjeduje Camaroa, a automobil je još uvijek u Europi.

chevy-camaro-rat-u-bih3.jpg - undefined

Chevy Camaro u jednoj od misija u BiH    FOTO: Facebook

Kako piše novinar i dobar poznavaoc svih automobila koje je koncern General Motors proizvodio, gdje spada i marka Chevrolet, Sean Szymkowski za portal GMauthority.com, riječ je o jednoj “prokleto dobroj priči” o neuništivom automobilu “poslanom od Boga” u tada žestok vojni sukob - rat u BiH.

Spomenuvši genocid u Bosni, brutalni konflikt u koji su bile uvučene sve republike u bivšoj Jugoslaviji, kao i brojne civilne žrtve.

“Za mnoge ljude na Balkanu, život je bio, rat je bio pakao, a smrt se činila jedinim bijegom u olakšanje”, piše Szymkowski.

Helge Meyer učestvovao je u Pustinjskoj oluji ali ga je rat u BiH emotivno pogodio i želio je pomagati djeci, koja su tada najviše stradavala. Prvo je otišao do jedne Zračne baze u Njemačkoj gdje je razgovarao sa tamošnjim komadantom Američke vojske.

Meyer ih je uspio uvjeriti da mu Amerikanci pomognu u misiji i oni su se dogovorili. Uz pomoć mehaničara, uspio je Chevroleta Camara iz 1979. godine preraditi za misiju u BiH, a vozilo je ofarbano posebnom farbom koja upija infra-crveno svjetlo.

Osim u ratu u BiH, vozilo je korišteno i u ratu u Hrvatskoj, naročito je bilo u upotrebi oko Vukovara gdje je različite misije prevoza hrane uspješno obavljalo. Vozilo nije imalo oružje niti je Meyer bio naoružan.

chevy-camaro-rat-u-bih4.jpg - undefined

Helge Meyer danas pored svog Chevy Camaroa u "civilnom izdanju"   FOTO: Facebook

Meyera je jednom i metak u glavu pogodio, ali je ostao živ zbog šljema koji je nosio i spriječeno je ono najgore.

Meyer je danas penzionisani vojnik i još uvijek ima svog Chevy Camaroa, kojeg povremeno vozi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije