Junakinja automobilizma: Ona je najbrža žena svijeta

Radiosarajevo.ba
Junakinja automobilizma: Ona je najbrža žena svijeta
Međunarodni dan žena, 8. mart, vrijeme je kada se cijeli svijet prisjeća velike borbe za ravnopravnost žena, koja se odvijala godinama.

No, nerijetki su primjeri kada žene postanu prave junakinje u tradicionalnim "muškim poslovima", a jedna od njih je svakako Michele Mouton, junakinja automobilizma.

Još 1974. godine počela je njena profesionalna karijera u automobilizmu, a tokom godina Mouton je učestvovala u respektabilnom broju utrka, postavši najuspješnija vozačica relija u historiji, prenosi Automobili.hr.

Konstantno razbijajući presude, ova hrabra Francuskinja karijeru je provela vozeći utrke u sklopu Svjetskog reli prvenstva, a čak četiri puta osvajala je prvo mjesto u ovim utrkama, dok se devet puta popela na pobjednički podij.

U anale automobilizma ušla je gotovo na zalasku karijere, kada je ostvarila i najbolji rezultat zauzevši 1982. godine drugo mjesto u ukupnom poretku, a svi će je posebno pamtiti kao prvu vozačicu koja je pobijedila na Pikes Peak utrci. 

Tokom jednog od mnogobrojnih intervjua vozačica iz nekoliko legendarnih reli timova, kao što su Audi, Fiat, Peugeot i Renault, kazala je kako je tokom cijele karijere pokušavala biti jednaka svojim muškim kolegama, uz želju da dokaže kako njeno vozačko iskustvo ne zaostaje za umijećem muških vozača.

Iako nije jedina žena koja se dokazala uspješnom u automobilizmu, Mouton će pored kolegica Marie Terese de Filippis, prve vozačice Formule 1, te Lelle Lombardi, Susie Wolff i Giovanne Amati, ostati upamćena kao najbrža žena svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije