Nova tehnologija / Još jedno 'ne': Kina namjerava okončati prodaju benzinaca i dizelaša

11. 09. 2017. u 08:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kina je objavila da namjerava okončati prodaju i benzinaca i dizel automobila, čime se pridružila Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ministarstvo za industriju Kine radi na rokovima za prestanak proizvodnje i prodaje automobila s tradicionalnim motorima i promovirat će razvoj električne tehnologije, javili su danas kineski državni mediji, navodeći izjavu vladinog zvaničnika.

Za sada nije objavljen rok za potpuni prelazak na novu tehnologiju, ali Peking vrši pritisak na proizvođače automobila da ubrzaju razvoj električnih vozila.

Kina je na prvom mjestu u svijetu po broju prodatih vozila, zbog čega najavljena promjena ima veliki značaj za svjetsku automobilsku industriju.

Ona je prošle godine prestigla SAD i postala najveće tržište i električnih automobila.

Kineski komunistički lideri žele tom mjerom smanjiti i sve veće potrebe Kine za uvozom nafte, a električne automobile vide kao industriju u kojoj bi Kina mogla da bude lider.

Francuska i Velika Britanija objavile su u julu da će do 2040. godine prestati s prodajom benzinaca i dizelaša, u sklopu napora za smanjenje zagađenosti zraka i emisije ugljika koja doprinosi globalnom zagrijevanju, prenosi Beta.

Tagovi: Kina dizel

NEMA KOMENTARA