Jeziva galerija: Vozila koja su učestvovala u dekontaminaciji Černobila

Radiosarajevo.ba
Jeziva galerija: Vozila koja su učestvovala u dekontaminaciji Černobila
/ BelAZ
Ovih dana navršilo se 30 godina od najveće nuklearne nesreće u historiji čovječanstva u Černobilu.

Nakon nesreće u nuklearnoj elektrani evakuirano je kompletno stanovništvo Černobila, a potom je uslijedila borba s posljedicama radijacije.

U pusti grad stigli su ljudi i oprema iz cijelog SSSR-a, a Černobil je postao poligon za testiranje i prvu primjenu različitih vozila, industrijskih robota, daljinskih buldožera. 

Brojna vozila specijalno su prilagođena za dotad neviđenu situaciju.

Tako su, recimo, vozači kamiona KrAZ-256B1-030 dobili specijalnu kapsulu - čelične limove debljine 3 mm, na koje je nadograđen još jedan "sendvič" debljine 300 mm na podu, 25 mm sa strana, 12 mm na krovu.

Ova dodatna konstrukcija težila je tri tone, a ne treba ni spominjati specijalne sisteme za filtriranje zraka u kabini, posebne brisače, servo-pumpe za lakše upravljanje ovim grdosijama.

Kamioni su bili u epicentru nesreće, a nešto manje zahtjeva postavljeno je pred autobuse koji su prevozili osoblje, ali nisu bili satima u kontaminiranom području.

Na autobusu LAZ-692 većina prozora zakrpljena je olovom (iz Kazahstana je hitno poslano 60 tona olova), blindirana su vratašca na krovu, postavljen snažan uređaj za filtriranje zraka...

Većina vozila korištenih u dekontaminaciji Černobila danas stoji na jednoj livadi u blizini mjesta nesreće i predstavlja jezivo svjedočanstvo na tragediju iz aprila 1986. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije