Intervenisao Brežnjev: Kako je Fiat 124 postao ponos SSSR-a

Radiosarajevo.ba
Intervenisao Brežnjev: Kako je Fiat 124 postao ponos SSSR-a
/ Foto: AvtoVAZ
Najveći ruski automobilski proizvođač AvtoVAZ slavi 50. rođendan.

Na današnji dan, 20. jula 1966. godine, zaključkom Vlade Sovjetskog Saveza donijeta je naredba da se počne izgradnja novog postrojenje za proizvodnju 660 hiljada automobila godišnje. 

Planeri socijalističke privrede za "sovjetski Detroit" odabrali su Togliatti (bivši Stavropolj koji je 1964. preimenovan po lideru italijanskih komunista Palmiru Togliattiju), mada su u užem izboru bili i Jaroslavlj, Belgorod, Gorki (Rusija), kao i Minsk (Bjelorusija) i Kijev (Ukrajina).

Zašto je sovjetska vlada iznenada odlučila da izgradi potpuno novu fabriku za proizvodnju potpuno novog modela automobila, ne baš tako jeftinog prije pola stoljeća? 

Polovinom 60-ih godina sovjetski radnici nisu imali previše načina na potroše teško zarađene plate, novac su čak počeli stavljati u slamarice jer za njega nisu imali šta kupiti.

Kad je o automobilima riječ, jedini izbor bili su zastarjeli "zaporožac" i "moskvič" za čiju je isporuku trebalo čekati godinama.

Vlada je željela jednim udarcem (novim automobilom) ubiti više mušica – aktivirati privredu, ponuditi kvalitetan proizvod koji može privući mušterije i natjerati ih da troše novac, te smanjiti "nestašicu" novih automobila.

Ovaj proizvod bio je automobil VAZ-2101, kod nas poznatiji kao Lada 1200, odnosno prerađeni Fiat 124.

No, baza za lokomotivu sovjetske industrije nije nužno trebala biti italijanska limuzina. Sovjeti su raspisali međunarodni tender, a na poligonu u Moskvi testirani su i drugi automobili – Ford Taunus 12M, Morris 1100, Peugeot 204, Renault 16, Škoda 1000 MB... 

Na testiranjima najboljim su se pokazali Peugeot i Renault, no konačni izbor diktirali su interesi vanjske politike države.

Navodno je za izbor Fiata lično intervenisao Leonid Brežnjev koji je na opasku Aleksandra Tarasova, ministra automobilske industrije, da je Renault bolji odgovorio: "Italijani su nam bliži nego Francuzi, uzmite Fiat".

Ostalo je historija: Prvi VAZ-2101, odnosno Lada 1200, izašla je s trake u proljeće 1970. godine i s sitnim promjenama i "podverzijama" održala se u proizvodnji sve do 2012.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije