Golf JGL iz TAS-a: U Njemačkoj se prodaje restaurirana "jedinica" iz Sarajeva

J. M.
Golf JGL iz TAS-a: U Njemačkoj se prodaje restaurirana "jedinica" iz Sarajeva

Ljubitelji automobilizma znaju da su se u pogonima fabrike TAS u Sarajevu proizvodile prve dvije generacije VW Golfa u periodu od 1976. do 1992. godine.

Jedan od kultnih sarajevskih modela bio je VW Golf JGL, obnovljena prva generacija slavnog automobila, koja se u TAS-u izrađivala od 1980. do 1985.

golf_1_tas_01.jpg - undefined

Foto: autoscout24

Benzinsku verziju pokretao je 1,3 litarski 4-cilindrični motor snage 60 "konja", dok je oprema JGL bila namjenski prilagođena kupcima u bivšoj Jugoslaviji.

Jedan takav Golf, originalni TAS proizvod, ponudio je trgovac iz njemačkog Cottbusa.  Marcel Schmidt objavio je kako prodaje VW Golf JGL iz marta 1982. godine, s pređenih 88.400 kilometara.

golf_1_tas_05.jpg - undefined

Foto: autoscout24

Po tvrdnjama trgovca automobil je "2. ruka", potpuno restauriran, s potpuno obnovljenim motorom, mjenjačem i nanovo lakiranom karoserijom. Upravo je restauracija odnijela dobar dio autentičnosti sarajevskog Golfa.

Automobil je metalik sive boje koja nije bila dostupna uz TAS-ov Golf "jedinicu". Isto važi i za dva detalja u unutrašnjosti: Volan i "golf-loptica" na vrhu ručice mjenjača ne potječu od JGL-a nego od sportskog Golfa GTI.

golf_1_tas_11.jpg - undefined

Foto: autoscout24

Ovi sitni "nedostaci" sigurno ne kvare utisak o odličnom automobilu, s obnovljenim kočnicama, tečnostima, uljima… Cijena: 7.599 eura, nešto manje od 15 hiljada maraka, koliko je VW Golf JGL koštao i prije 37 godina kada je izašao iz fabrike u Vogošći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije