EU želi planski spriječiti prevare na kilometraži pri prodaji polovnih auta

Radiosarajevo.ba
EU želi planski spriječiti prevare na kilometraži pri prodaji polovnih auta
Prevarama na kilometraži pri prodaji polovnih vozila uskoro bi se trebalo stati ukraj u cijeloj Europskoj uniji.

Prvi korak za to učinjen je danas nakon što je Europski parlament većinom izglasao izvještaj o manipulacijama brojačima kilometara u motornim vozilima kojim se predlažu zakonska i druga rješenja za sprečavanje ove nezakonite prakse kod prodaje polovnih automobila, prenosi Jutarnji.hr.

"Otkad smo ušli u EU, naši ljudi masovno kupuju aute na zapadu. Procjene EU pokazuju da je na nacionalnim nivoima zahvaćeno između 5 posto i 12 posto vozila, dok ih je u prekograničnoj trgovini zahvaćeno između 30 posto i 50 posto. Ekonomska šteta za cijelu Uniju procjenjuje se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura, a povjerenje u tržište polovnih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Uniji", kazala je Biljana Borzan, članica parlamentarnih odbora za zaštitu potrošača te javno zdravlje i okoliš u Hrvatskoj.

No, osim što nose finansijsku štetu krajnjim kupcima, prevare u vezi s brojačem kilometara predstavljaju i ozbiljnu prijetnju sigurnosti na cestama, ali i narušavaju funkcioniranja unutarnjeg tržišta i nameću nepošten i dodatan trošak građanima, osiguravateljima, trgovcima polovnih vozila i proizvođačima.

"Belgija i Holandija su uspostavile baze podataka u kojima se pohranjuju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Parlament traži da se slično rješenje preslika na europski nivo, jer izolirane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prevare povezane u prekograničnoj prodaji", istaknula je hrvatska europarlamentarka.

Parlament, inače, od država članica traži da se prevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao krivično djelo.

Od Europske komisije se traži da ispita mogućnost korištenja tzv. "blockchain" tehnologije u budućnosti kao sredstva za sprečavanje prevara u vezi s kilometražom.

Predlaže se i uvođenje obaveze za proizvođače automobila da poboljšaju kriptografsku zaštitu brojača kilometara te razviju sisteme za prepoznavanje manipulacije.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije