Dragulji sovjetske automobilske industrije kao da su tek iz fabrike

Anadolija
Dragulji sovjetske automobilske industrije kao da su tek iz fabrike
Gruzijski biznismen Giorgi Mamulashvili u Muzeju automobila u Tbilisiju čuva sjećanje na automobile proizvedene u periodu Sovjetskog saveza.

Mamulashvili je Muzej automobila u Tbilisiju otvorio prije tri godine i u njemu izlaže vlastitu kolekciju sovjetskih četvorotočkaša.

U razgovoru sa novinarom AA, Mamulashvili je kazao kako je veliki zaljubljenik starih automobila i kako je cijelog života kupovao i reparirao automobile koje sada s ponosom izlaže u muzeju.

“Kako se broj kupljenih automobila povećavao napravio sam vlastitu garažu u kojoj sam ih reparirao da izgledaju kao da su tek izašli iz fabrike, a 2014.godine sam taj prostor pretvorio u prvi muzej automobila u južnom dijelu Kavkaza“, kazao je Mamulashvili.

Ističući kako sam snosi sve troškove muzeja, Mamulashvili je kazao kako želi da budućim naraštajima pokaže automobile koje su proizvodili i koristili njihovi sovjetski preci.

Među ukupno 26 modela sovjetskih vozila, pažnju posjetilaca muzeja ponajviše privlači prvi sovjetski pick-up “GAZ 04“ iz 1933. godine i prvi sovjetski sedan “M 01“ iz 1936. godine.

Među izloženim eksponatima je i limuzina “Chaika“ bivšeg gruzijskog predsjednika Eduarda Shevarnadzea, blindirani “Zil“ bivšeg sekretara Komunističke partije Gruzije Konstantina Ustinovicha Chernena i limuzina “Chaika“ koju je koristio patrijarh gruzijske crkve Ilija 2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije