Dizajner dva najljepša modela u historiji Opela: Preminuo Erhard Schnell

J. M.
Dizajner dva najljepša modela u historiji Opela: Preminuo Erhard Schnell
Foto: Opel / Erhard Schnell i Opel GT

Bivši Opelov dizajner Erhard Schnell preminuo je prije nekoliko dana u njemačkom Treburu u dobi od 92 godine. Poznat kao dizajner GT-a i Calibre, dva vjerovatno najljepša modela u historiji Opela, Schnell je do kraja života bio usko povezan s markom iz Rüsselsheima.

Prije nepune dvije godine je dizajner na Hockenheimringu, zajedno s  ljubiteljima klasičnih automobila iz cijelog svijeta, proslavio pola stoljeća Opela GT.

Erhard Schnell (1927-2020) je studirao grafički dizajn u Offenbachu prije nego što je započeo karijeru dizajnera. Godine 1952. počeo je raditi za Opel, da bi 1961. godine usavršio svoje dizajnerske vještine u tadašnjem vodećem GM Tech Centru u Detroitu.

Njegove vizije pojavile su se 1964. u Opel Styling Studiji, konceptu koji je bio najava GT-a. Četiri godine kasnije predstavljen je Opel GT, poznat po sloganu "samo je letjeti ljepše". Opel GT bio je neka vrsta "male Corvette", automobil koji je donio dotad neviđen izgled nekog europskog sportskog automobile.

Prije 50 godina: Otkriven Opel GT, poznat po sloganu "samo je letjeti ljepše"

U godinama nakon završetka Drugog svjetskog rata Opel nije bio sinonim za inovativan automobilski dizajn. Pri kreiranju poslijeratnih modela Kapitän i Rekord Olympia u Rüsselsheimu su se držali popularne krilatice tadašnjeg njemačkog kancelara Konrada Adenauera - "Keine Experimente" (Bez eksperimenata). Stvari se mijenjaju 1962. godine, baš u vrijeme kada je kompanija predstavila novi Kadett A .

Dvije decenije kasnije Erhard Schnell je dobio zadatak da dizajnira još jedan sportski model. Bila je to prelijepa Opel Calibra, početkom '90-ih najaerodinamičniji proizvodni model.

"Calibra je moj omiljeni automobil. Donijela je novi, moderni jezik dizajna, a pri kreiranju sam imao potpuno odriješene ruke", govorio je Schnell o Calibri.

I nakon što je napustio Opel 1992. godine, Erhard Schnell nije napustio svijet dizajna. Prije šest godina, kada je uveliko bio u devetoj deceniji života, govorio je da se iz hobija i dalje bavi dizajnom u svom domu, crtajući vrt ili kuću, a slikao je i akvarele. 

Opel Calibra: Uglađeni coupé koji su cijenile sve generacije vozača

Coupé Calibra zabljesnula je na tržištu 1989. kao jedan od najuzbudljivijih Opela tog turbulentnog vremena, kada je padao berlinski zid i rušio se komunizam. Za vrijeme razvoja sportskog coupéa Opelovi inženjeri imali su dva cilja. Prvi: Novi model morao je biti nabijen emocijama. Drugi: Vanjska ljepota nije smjela biti postignuta nauštrb udobne i praktične unutrašnjosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije