Britanski policajci nisu zadovoljni svojim električnim vozilima

Radiosarajevo.ba
Britanski policajci nisu zadovoljni svojim električnim vozilima
Foto: Twitter / BMW i3

Britanska policija je potrošila 1,49 miliona funti (više od 3,2 miliona maraka) za kupovinu 448 "zelenih" vozila. Policajci nisu baš sretni zbog toga.

Policijska električna vozila se neće koristiti za potjere. U zvaničnom saopštenju je navedeno da je potrebno dugo vremena da se baterija automobila napuni, što onemogućava da bude spreman za potjeru. Upozorili su da postoji mogućnost da se baterija isprazni prije završetka smjene, piše portal Unilad.

Automobili se koriste za potrebe koje nisu hitne i za prijevoz policajaca.

Bivši policajac David Davies nije impresioniran ovim vozilima. Kako je kazao, nadređeni moraju imati više zdravog razuma po ovom pitanju. Ispričao je svoje iskustvo.

"Nikada ne možete predvidjeti šta će se desiti. Morate biti vrlo pažljivi kada koristite električne automobile", rekao je.

Većina policijskih stanica ima električni BMW i3 iz 2018. godine. Njegova maksimalna brzina je skoro 200 kilometara na sat.

Britanska policija trenutno ima 134 ekološka vozila. Cilj im je da do 2050. godine sva njihova vozila budu takva. Do naznačene godine, vlast ove zemlje želi postići karbonsku neutralnost.

Do sada su se kupovali automobili sa dizelskim motorima koji mogu razviti veliku brzinu. Policija je ukazala da električna vozila trenutno ne mogu zadovoljiti njihove potrebe.

Ali, glasnogovornik policije Tim Rogers tvrdi da nema razloga za zabrinutost podsjetivši da se još koriste konvencionalni automobili, navodi portal Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije