Automobil ili dragulj: Jedini BMW 1600 GT Cabriolet vrijedi bogatstvo

J. M.
Automobil ili dragulj: Jedini BMW 1600 GT Cabriolet vrijedi bogatstvo
Automobilski kolekcionari znaju koliko raste vrijednost vozila ukoliko je izrađen u maloj seriji. Ne samo automobila, nego i drugih raritetnih predmeta…

Uz ovo saznanje može se samo nagađati koliko vrijedi BMW 1600 GT Cabriolet napravljen u jesen 1967. godine. Ne može biti raritetniji jer je riječ o jedinom primjerku, uz to kompletno restauriranom!

Prije nešto više od 51 godine, iz BMW-ove fabrike u Dingolfingu izašla su dva prototipa 4-sjed kabrioleta koga je dizajnirao Italijan Pietro Frua.

bmw_1600_GT_002.jpg - undefined

Foto: BMW

Nekih 12 mjeseci ranije (1966) BMW preuzeo fabriku u Dingolfingu koja je bila dom čuvenog Glas Goggomobila ali i ekskluzivnih automobila Hansa Glasa, dizajniranih od Pietra Frue.

Čuveni bavarski proizvođač imao je velike planove o izvozu BMW-a 1600 GT Cabriolet u SAD, no sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, preciznije dva protipa.

Jedan primjerak uništen je vrlo brzo u udesu tokom testiranja, dok je drugi predat Herbertu Quandtu, tadašnjem najvećem akcionaru BMW-a.

bmw_1600_GT_006.jpg - undefined

Foto: BMW

Tokom godina automobil je promijenio nekoliko vlasnika, a kada su ga ugledali eksperti odjeljenja BMW Group Classic, dilema nije bilo. Odlučili su ga kupiti i potpuno restaurirati.

Nakon nekoliko godina rada na "mjestu zločina", fabrici Dingolfing, posao je uspješno okončan: BMW-u 1600 GT Cabriolet vraćen u originalni izgled. Sada će u fabričkom muzeju ostati kao svjedočenje od jednom od najljepših BMW-a u historiji kompanije, kome nije bilo suđeno da dođe do većeg broja kupaca.

bmw_1600_GT_004.jpg - undefined

Foto: BMW

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije