Zika virus registriran u Indiji, WHO poziva vlasti na mjere opreza

Fena
Zika virus registriran u Indiji, WHO poziva vlasti na mjere opreza
Foto: Arhiv / Komarac
Tri slučaja Zika virusa registrirana su u Indiji, potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Među zaraženima su bile dvije trudnice koje su rodile zdravu djecu. Indijske vlasti poručuju da nema mjesta panici.

WHO navodi da su slučajevi registrirani tokom rutinskih kontrola krvi, i to u novembru prošle godine, te u januaru i februaru ove godine. Indijsko vijeće za medicinska istraživanja je otkrilo kako su pacijentice zaražene u Indiji.

Ovaj virus prenose komarci, a iako je otkriven 1947. godine nije smatran velikom prijetnjom sve dok nije zabilježena epidemija u Brazilu 2015. godine kada je utvrđeno da virusom zaražene trudnice mogu, nerijetko, roditi djecu s teškim deformacijama.

Stručni medicinski časopisi navode da postoji rizik da 2,6 milijardi ljudi u Aziji bude zaraženo virusom. Većina onih koji budu zaraženi se nikada ne razboli, a oni koji se razbole imaju samo blage simpotome, pa je moguće da je veliki broj slučajeva promakao službama. WHO smatra da je rizik, ipak, značajan i da vlasti trebaju poduzeti mjere za suzbijanje širenja komaraca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije