Zemlja i dalje podrhtava u centralnoj Italiji

Fena
Zemlja i dalje podrhtava u centralnoj Italiji
Zemlja je nastavila da podrhtava u centralnom dijelu Italije, gdje je više od stotinu naknadnih potresa registrirano u toku noći, a stotine ljudi su odlučile da spavaju na morskoj obali.

Nakon dva snažna potresa u srijedu navečer, poslije kojih je uslijedilo stotinjak potresa noćas, Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (NIGV) je registrirao više od stotinu novih potresa, od koji je 11 bilo između 3 i 3,5 stepena jačine.

Prema stručnjacima, ova podrhtavanja  bi mogle trajati sedmicama, ili čak mjesecima.

Za stanovnike čije kuće su se srušile, oštetile ili im je naknadno zabranjen pristup jer se nalaze u opasnim zonama, civilna zaštita je ponudila  finansijsku podršku da bi se sami preselili, kolektivni smještaj u mjestu ili hotelima na obali, na udaljenosti oko 80 kilometara.

Više od 500 osoba  je izabralo kolektivni smještaj, koristeći vlastita vozila ili autobuse koji im je stavila na raspolaganje civilna zaštita", navodi se u saopćenju objavljenom u toku noći, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije