"Ubio sam svoju sestru kad sam imao 10 godina. Jedna slika me i dalje proganja"

Radiosarajevo.ba
"Ubio sam svoju sestru kad sam imao 10 godina. Jedna slika me i dalje proganja"
PrtScr / Sean i Erin Smith
Sean Smith (37) iz Amerike, i danas teško podnosi slušanje snimka poziva koji je uputio službi hitne pomoći nakon što je 1989. slučajno upucao svoju mlađu sestru Erin. Bila je potrebna sekunda da sve pođe po zlu, a cijeli život da Sean oprosti sebi.

Kobnog dana, 10-godišnji Sean je bio sam u kući sa svojom sestrom Erin (8) u predgrađu Miramar, nedaleko od Miamija na Floridi. Krenuo je da traži video-igrice u fiokama u stolu svog oca, nakon što se vratio iz škole, ali je umjesto njih pronašao očev sakriveni revolver kalibra .38.

Prije nego što je shvatio što se događa i šta ima u rukama, pištolj je opalio, a njegova sestra je bila na podu. Erin se istog trena nakon pucnja srušila, a prestravljeni Sean je pozvao policiju kako bi zatražio pomoć.

Njegov poziv je skoro pušten u emisiji Oprah Winfrey kako bi se ukazalo na potrebu bolje kontrole oružja. Svi koji su gledali emisiju bili su uznemireni zbog onoga što su čuli.

Iako je tragedija proglašena nesrećnim događajem i nisu podignute nikakve optužnice, krivica i bol zbog ubistva sestre, Smitha su nastavile da proganjaju decenijama. Sean je tek sad, 27 godina kasnije, počeo otvoreno da priča o svojoj traumi.

„Pokušao sam da joj dam vještačko disanje, ali ona nije reagirala. Podigao sam je i stavio u svoje krilo. Posljednja slika koje se sjećam je njeno umiranje u mom naručju“, prisjeća se Sean.

Sean je kasnije saznao da je Erin preminula istog trenutka jer je metak pogodio u srce. Godinama nakon nesreće borio se sa gomilom problema. „Tokom tinejdžerskih dana sam imao stav osobe koje je veoma destruktivna, odustao sam od škole, uhapšen sam nekoliko puta“, ispričao je on.

Stvari su počele da se mijenjaju nakon rođenja njegovog sina, koji sada ima 16 godina.

Prestao sam da pijem i da se drogiram zbog njega. On je nevjerovatan klinac i razgovarali smo o oružju. Htio sam da budem siguran da on zna za sve šta se dogodilo i to do detalja, kako bi mogao da bude oprezan“, rekao je Sean i nastavio: „Ima loših dana. Ranije me to pretvaralo u mračnu i depresivnu osobu. Ipak, nakon potrage za srodnom dušom, odlazaka u crkvu i nakon razgovora sa terapeutom, došao sam do tačke u kojoj mogu da se smirim i oprostim samom sebi.“

Smith u svojoj kući posjeduje stvari koje ga podsećaju na Erin, njene cipelice, medalje koje je osvojila, crteže koje je napravila, a ima i tetovažu njenog imena koju je dizajnirao uz pomoć svog sina, piše Blic. Sean navodi kako danas pokušava da se fokusira na srećna sjećanja u vezi sa svojojm sestrom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije