Vojni zvaničnici: Nema promjena u politici prema transrodnim osobama

Fena
Vojni zvaničnici: Nema promjena u politici prema transrodnim osobama
Transrodnim osobama neće biti zabranjeno da služe u američkoj vojsci sve dok predsjednik ne izda smjernice Pentagonu, kazali su vojni zvaničnici.

Međutim, načelnik Združenog glavnog stožera, general Joseph Dunford višim komandantima je napisao: "Mi ćemo nastaviti tretirati svo naše osoblje s poštovanjem", prenosi BBC.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je šokirao javnost napisavši objavu na Twitteru u kojoj je najavio da vlada neće dopuštati transrodnim osobama da služe vojsku.

Transrodni pripadnici vojske su nakon Trumpove objave izrazili zabrinutost da će biti otpušteni ili da se neće moći ponovo prijaviti.

"Znam da postoje pitanja o jučerašnjoj predsjednikovoj objavi o politici koja se tiče transrodnih osoba. Neće biti nikakvih promjena u trenutnoj politici sve dok ministar odbrane ne primi uputstvo od predsjednika i dok ministar ne objavi smjernice o implementaciji", navodi se u pismu generala Dunforda koje je dopisnik CNN-a objavio na Twitteru.

Trump je u svojoj objavi na Twitteru naveo medicinske troškove kao jedan od razloga zašto transrodnim osobama ubuduće neće biti dopušteno da služe vojsku.

Međutim, Washington Post je naveo rezultate studije prema kojima američka vojska godišnje troši 42 miliona dolara na Vijagru, lijek za erektilnu disfunkciju, što je nekoliko puta više od procijenjenog iznosa troškova medicinske podrške za transrodne osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije