Uoči izbora: Najpopularnija je - Piratska stranka

Fena
Uoči izbora: Najpopularnija je - Piratska stranka
Island bi na prijevremenim parlamentarnim izborima u subotu mogao skrenuti ulijevo jer stranke s tog političkog spektra, koje po popularnosti predvodi Piratska stranka, imaju prednost u anketama nad vladajućom koalicijom desnog centra.

U subotu će 246.500 stanovnika s pravom glasa birati 63 zastupnika islandskog parlamenta Althinga.

Piratska stranka, koja nije ni postojala prije četiri godine, ima najbolje šanse da odnese pobjedu, javlja Washington Post.

Radi se o prilično nekonvencionalnoj stranci, čije članstvo čine hakeri, anarhisti, libertarijanci i web geekovi. Stranka svoju politiku određuje direktno demokratski, kroz online ankete, i namjerava taj model uvesti ako  dođe na vlast.

Pirati žele pretvoriti Island u "Švicarsku bitova" koja bi bila "digitalna sigurna zona", slobodna od internet nadzora. U skladu s tim, namjeravaju ponuditi zviždaču Edwardu Snowdenu azil na Islandu.

Rast stranke zapanjio je čak i njenu osnivačicu, 49-godišnju Birgittu Jónsdóttir, koja na pitanje je li mogla zamisliti dolazak na vlast tako brzo nakon odgovara, odgovara: "Nema šanse".

Unatoč tome što bi islandska ekonomije ove godine mogla rasti četiri posto, a nezaposlenost pasti ispod dva posto, vladajuća koalicija nije uspjela vratiti podršku izgubljenu nakon objave Panamskih dokumenata. U njima je otkriveno da su tadašnji premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga imali 'offshore' kompaniju na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Gunnlaugsson je podnio ostavku nakon masovnih protesta u aprilu iako je tvrdio da nije ništa zgriješio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije