Kako Asadov režim kontrolira UN-ovu pomoć za sirijsku djecu

Radiosarajevo.ba
Kako Asadov režim kontrolira UN-ovu pomoć za sirijsku djecu
Anadolija / Ilustracija
Grupe za ljudska prava tvrde da Ujedinjene nacije trebaju vratiti povjerenje nakon saznanja o dijelu višemilionskih ugovora s agencijama i organizacijama povezanim s Bašarom al-Asadom.

Ujedinjene nacije su pod sve većim pritiskom da se pokrene nezavisna istraga o programu pomoći Siriji nakon što je britanski list Guardian otkrio ugovore vrijedne desetina miliona dolara koji su bili usmjereni na ljude blisko povezane s predsjednikom Sirije Bašarom al-Asadom.

Nakon pet godina sukoba u Siriji, brojke govore same za sebe. Procjenjuje se da je ubijeno više od 400.000 ljudi. Jedanaest miliona ljudi je raseljeno. Čini se da nema kraja sirijskoj patnji.

I dok nema spora o žrtvama ovog kompliciranog rata, sve je više dilema o tome kako najbolje pomoći ugroženima.

Nezaobilazna je uloga UN-a u cijeloj priči. Ujedinjenim nacijama dozvoljeno je raditi u Siriji samo u "blagoslov" predsjednika Bašara al-Asada.

Damask također ograničava i s kim UN može raditi, stvarajući listu "odobrenih" međunarodnih i sirijskih organizacija. Ujedinjene nacije ulažu ogromne novce u programe koji za cilj imaju spašavanje života, ali sada je otkriveno i identificirano mnogo dokumenata koji nameću pitanje o novoj ulozi i nepristranosti UN-a u Siriji.

Dokumenti do kojih je došao Guardian jasno pokazuju da UN dozvoljava sirijskoj vladi da određuje hoće li pomoć biti isporučena na određena područja zemlje. Vlada također određuje ko će i hoće li dalje distribuirati pomoć.

Pristup blizu 300.000 stanovnika u istočnom dijelu Alepa nedavno je onemogućen jer je tako odlučila vlada sa savezničkim snagama, a 48-satno primirje, kako bi se omogućilo da UN dostavi humanitarnu pomoć, nije do kraja ispoštovano.

Osim toga, sirijska vlada rutinski koristi zakonsku legislativu kojom se ograničava rad UN-a i drugih nevladinih organizacija - kao što je zabrana uvoza robe iz Turske, kao i insistiranje da lijekove treba nabavljati unutar Sirije.

Neki od insajdera UN-a objasnili su da su morali raditi sa sirijskom vladom i da se nisu smjeli previše opirati tome iz straha da ne budu potpuno izbačeni iz zemlje - prije dvije godine međunarodna nevladina organizacija Mercy Corps napustila je Damask nakon prijetnji vlade

S druge strane, iz internih prepiski koje je istražio Guardian jasno je da je dio osoblja UN-a imao brojne dileme o tome šta se događa. Prošle godine je i grupa ljekara iz Sirije uputila pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, izrazivši zabrinutost o nepristranosti UN-a. Ovo je pitanje postavljeno i na panelu u vezi s globalnom krizom zdravlja u oktobru 2015. godine, ali je ipak malo toga učinjeno. Jedan insajder je priznao da se UN suočava s ograničenjima na svakom koraku. 

"Alternativa mora biti jaka. Mnogo djece umire i pati. To je jedino čime se trebamo baviti na dnevnoj bazi. Djeca u Siriji umiru zvog neuspjeha političara da se dođe do mirnog rješenja. Ne možemo ih iznevjeriti. Moramo učiniti sve da se makar ublaži patnja djece", kazao je glasnogovornik UNICEF-a. 

Osobe iz UN-a kazale su Guardianu da je započeo proces pregovora između UN-a i sirijske vlade za 2017. godinu, ali da se ne očekuju značajne promjene u procesu ili ishodu.

Analize Guardiana otkrile su da UN dodjeljuje značajne ugovore sirijskoj vladi i biznismenima i njihovim kompanijama koje su pod EU i američkim sankcijama.

Dokumenti su pokazali da je Svjetska zdravstvena organizacija potrošila više od pet miliona dolara za podršku Narodne banke krvi u Siriji, koja je pod kontrolom Asadovog ministarstva za odbranu, te se sad postavlja pitanje da li zalihe krvi dolaze do onih kojima su potrebne ili se najprije usmjeravaju na vojne potrebe.

Dokumenti UN-a pokazali su da su agencije u vezi s njima poslovale s najmanje još 258 sirijskih kompanija, plaćajući iznose i do 54 miliona dolara, koje vjerovatno imaju veze s Asadom ili su mu bliske.

Sirijsko-američka udruga medicinara, koja je aktivna u više od 100 klinika u Siriji, uglavnom u području izvan kontrole vlade, kazala je da je sirijsko ministarstvo za odbranu imalo strogu kontrolu banke krvi u zemlji.

"Aktivisti i medicinski radnici počeli su krijumčariti zalihe na područja pod opsadom i različitim bolnicama", kazao je doktor Zaher Sahloul.

"Šokantno je da saznate da UN kroz sredstva iz SAD-a i Velike Britanije podržava način rada vlade i režima u vezi s bankama krvi, dok su aktivisti i medicinari i svi drugi na meti istog tog režima, i to dok pokušavaju spasiti živote žrtava tog režima."

Bivši zvaničnici UN-a, diplomate, pravnici i šef Human Rights Watcha (HRW) su među onima koji su iskazali veliku zabrinutost o načinu na koji Damask usmjerava pomoć.

Salman Shaikh, specijalista s Bliskog Istoka koji je radio za UN, rekao je da je došlo vrijeme da generalni sekretar Ban Ki-moon intervenira.

Ujedinjene nacije kažu da je njihov rad spasio milione živote te da oni mogu ostati u Siriji samo uz Asadovo odobrenje koji je ograničio s kojim organizacijama mogu raditi.

"Naši izbori u Siriji ograničeni su u vrlo nesigurnom kontekstu u kojem pod opsadom i u teško dostupnim područjima tražimo kompanije i partnere s kojima bismo mogli raditi", rekao je glasnogovornik UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije