Umjesto u školskim klupama, djeca dane provode u dugim i teškim poslovima

Anadolija
Umjesto u školskim klupama, djeca dane provode u dugim i teškim poslovima
Oko 2,7 miliona djece u Gani, zapadnoafričkoj zemlji, radi u oblasti rudarstva, poljoprivrede i ribarstva.

Maurice Knight, direktor specijalnog programa za upravljanje ribarstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) potvrdio je informaciju da oko 2,7 miliona maloljetnika u Gani radi u različitim sektorima.

Tvrdi da djeca koja bi trebala ići u školu i uživati u djetinjstvu dane provode u satima dugim teškim poslovima gdje im se nanosi fizička i psihička šteta.

Knight je istakao da je populacija Gane oko 27 miliona, a deset posto od te populacije čine djeca koja su primorana raditi poslove u teškim uslovima i sektorima.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) će zaustaviti pomoć koju su pružali ovoj zemlji zbog neefikasnosti vlade Gane da spriječi krijumčarenje i izrabljivanje djece.

Prema izvještaju nevladine organizacije "Save The Children", na području subsaharske Afrike oko devet miliona djevojčica i šest miliona dječaka nema mogućnost da se školuje.

Gotovo polovina djece u Kamerunu, Somaliji, Beninu, Maliju i Gvineji Bisao je u situaciji da mora raditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije