Ako elektori odluče tako, Trump bi mogao ostati bez fotelje

Radiosarajevo.ba
Ako elektori odluče tako, Trump bi mogao ostati bez fotelje
EPA / Donald Trump
Čim je saopćena šokantna vijest da je Donald Trump novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država brojni Amerikanci odlučili su na različite načine iskazati svoj bunt zbog ovakvog izbora i pokazati kako ne žele da ih Trump predvodi.

Mnogo njih je izašlo na ulice, protestujući protiv Trumpa, a potpisivane su i brojne peticije kojima se od Elektorskog kolegija traži da na svojoj sjednici, na kojoj formalno biraju predsjednika SAD-a, ipak izaberu Hilary Clinton. I zaista, u teoriji, takvo nešto bi bilo moguće, ukoliko elektori na svojoj sjednici 19. decembra tako odluče, prenosi portal Bustle.

Tehnički gledano, građani SAD-a u utorak nisu izabrali Trumpa, nego Hillary, budući da je ona osvojila više glasova građana, ali su elektori bili na strani republikanskog kandidata. Ipak, elektori su svoje glasove delegirali u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze i oni su slobodni da tu odluku promijene ili čak da ne glasaju ni za kog na kolegiju elektora. 

I upravo u tom kolegiju građani SAD-a, koji su se pobunili protiv Trumpove pobjede, vide šansu da u potpunosti preokrenu rezultat, iako se gotovo nikada nije dogodilo da toliko elektora promijeni svoju odluku. Građani su pozvali elektore da ignorišu glasanje u svojim državama i da daju svoje glasove Hillary Clinton.

Trump nije pogodan da bude predsjednik SAD-a. Njegovo žrtvovanje toliko Amerikanaca, njegova impulsivnost, grubost, laganje, priznanje seksualnih napada u prošlosti i potpuni nedostatak iskustva čine ga opasnim po cijelu državu“, stoji u jednoj anti-Trump peticiji, koju je do sada potpisalo gotovo 2 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije