U ruskom zračnom udaru ubijen visoki čelnik Islamske države

Fena
U ruskom zračnom udaru ubijen visoki čelnik Islamske države
Ubistvo vodeće ličnosti terorističke grupe Islamska država, Abu Muhammeda al-Adnanija, rezultat je zračnog udara koji je izveo ruski bombarder Su-34, saopćilo je u srijedu rusko ministarstvo odbrane.

Pogibiju al-Adnanija, portparola Islamske države i njenog čelnika u Siriji, u bombardovanju sirijske pokrajine Aleppo, ranije je potvrdila i sama teroristička organizacija.

U zračnom udaru izvedenom u utorak, Su-34 napao je grupu boraca Islamske države koja je brojala četrdesetak ljudi, javilo je rusko ministarstvo. Al-Adnanijevu pogibiju potvrdilo je nekoliko obavještajnih službi.

On je opisan kao drugi u hijerarhiji militantne grupe nakon Abu Bakra al-Baghdadija.

Medijsko glasilo grupe, Amaq, javilo je o pogibiji al-Adnanija u utorak, ne navodeći ko je odgovoran za nju.

Američki vojni zvaničnik izjavio je Reutersu da su američki avioni također napali al-Adnanija u zračnom udaru u utorak, ali nisu mogli odmah potvrditi njegovu smrt. Američki State Derpartment raspisao je nagradu od pet miliona dolara za njegovu glavu.

Poznat po agresivnom i tečnom stilu govora, al-Adnani je nastojao da vrbuje regrute i napadače koji samostalno djeluju na Zapadu, a njegove pozive na oružje često su navodili regruti Islamske države. Zapadni mediji također su javili da je on bio čelnik specijalne obavještajne jedinice odgovorne za planiranje složenih terorističkih napada u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije