Očekuje nas porast broja obnovljivih izvora i smanjenje cijena energije

Fena
Očekuje nas porast broja obnovljivih izvora i smanjenje cijena energije
Pixabay / Ilustracija
Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je nedavno istraživanje u kojem kažu kako je prošle godine postignut globalni zaokret, kada je riječ o obnovljivim izvorima energije u svijetu.

Njihovi istraživači tvrde kako udio električne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, sunca i vjetra, raste brže nego što se očekivalo, zbog čega su morali i korigovati svoju prognozu o rastu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Iako je njihova prognoza bila nešto negativnija, nakon 2015. godine IEA tvrdi kako će korištenje obnovljivih izvora energije u narednih pet godina znatno porasti, odnosno, konkretno govoreći da će porasti za 42 posto. Takva procjena je znatno optimističnija nego što su istraživači procjenjivali prije samo godinu dana.

Više od polovice kapaciteta elektrana izgrađenih 2015. temelji se na obnovljivim izvorima, prije svega na vjetru i suncu. Osim toga, kapacitet svih elektrana u svijetu na obnovljive izvore od 2015. je veći nego kapacitet svih elektrana na ugalj.

"Doživljavamo transformaciju globalnih tržišta električne struje, a predvode je obnovljivi izvori. Jačanju korištenja obnovljivih izvora doprinose sve više zemlje na pragu industrijalizacije", izjavio je direktor Agencije Fatih Birol, javlja Deutsche Welle.

Za ubrzani prelazak na obnovljive izvore autori studije vide više razloga: to je, primjerice, smanjenje cijene proizvodnje energije uz pomoć sunca i vjetra, čime ona postaje konkurentnija, a tu je i sve jača politička potpora. Dok je zaštita klime važan pokretač jačanja proizvodnje struje na načine koji izlučuju manje ugljičnog dioksida, u brojnim zemljama, osobito u Aziji, važnu ulogu igra smanjenje zagađenja zraka.

Idućih godina će proizvodnju iz obnovljivih izvora osobito jačati azijske zemlje. Kina i dalje ostaje neosporni predvodnik za obnovljive izvore energije. Na nju otpada gotovo 40 posto svjetskoga rasta, kaže se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju.

Izvještaj pozitivno ocjenjuje i uvjete za jačanje korištenja obnovljivih izvora u Indiji i SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije