U Kolumbiji i zvanično okončan rat koji je trajao 52 godine

Anadolija
U Kolumbiji i zvanično okončan rat koji je trajao 52 godine
Vlasti Kolumbije saopćile su da je okončan građanski rat koji je u toj zemlji trajao 52 godine.

Rat u Kolumbiji okončan je pregovorima uz posredstvo Ujedinjenih nacija, a sinoć je u Pandoresu organizirana ceremonija na kojoj je ispraćen i posljednji konvoj oružja koje su predale pobunjeničke Revolucionarne snage Kolumbije (FARC).

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos izjavio je kako je višedecenijski rat i formalno okončan nakon što su pobunjenici FARC-a predali i posljednji konvoj oružja.

"Danas smo čuli posljednji izdisaj rata u Kolumbiji", poručio je Santos.

Šef UN-ove misije za Kolumbiju Jean Arnault izjavio je da okončanje rata znači početak bolje budućnosti za tu zemlju.

Mirovni sporazum između vlade i pobunjenika u Kolumbiji postignut je početkom oktobra prošle godine, a mirovni sporazum je potom postavljen kao referendumsko pitanje i 50,24 posto birača nije se složilo sa njim.

Uslijedio je nastavak pregovora u kolumbijskoj Havani i 12. novembra je i zvanično potpisano primirje između predsjednika Santosa i lidera FARC-a Rodriga Lonfona.

U protekle 52 godine sukoba između vladinih snaga i militanata FARC-a u Kolumbije poginulo više od 220.000 ljudi, a raseljeno je više od šest miliona stanovnika.

Pobunjenički pokret FARC se nalazi na listi terorističkih organizacija u SAD-u i Evropskoj uniji, a riječ je o militantnom pokretu koji je u jeku snage imao više od 17.000 naoružanih boraca, a trenutno broji oko 7.000 militanata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije