U Italiji sutra Dan žalosti i državna sahrana za žrtve potresa

Fena
U Italiji sutra Dan žalosti i državna sahrana za žrtve potresa
U Italiji će sutra biti Dan žalosti i državna sahrana, nakon što je u snažnom potresu, koji je u srijedu pogodio područja centralne Italije, stradalo 267 osoba, dok je 400 povrijeđeno.

Talijanska vlada odlučila je da se sutra obavi državna sahrana za pojedine žrtve potresa kojoj će, kako prenosi novinska agencija ANSA, prisustvovati predsjednik Sergio Mattarella.

Zastave će biti spuštene na pola koplja na svim državnim institucijama, prenosi AP.

Sahrana u sportskoj sali u gradu Ascoli Piceno, u središnjoj Italiji, bit će održana za žrtve gradića Arkvata del Tronto.

U tom gradiću i obližnjem naselju Pescara del Tronto poginulo je 49 osoba.

BBC se jutros javio da je Italija proglasila vanredno stanje u oblastima najteže pogođenim potresom, koji je prije dva dana pogodio centralne dijelove zemlje.

Premijer Italije Mateo Renzi je rekao da će biti izdvojeno 50 miliona eura za obnovu.

BBC dodaje da su nade sve manje da će 5.000 spasilaca pronaći još preživjelih i da njihove napore ugrožavaju na stotine naknadnih potresa.

Prema najnovijim podacima, u snažnom potresu, koji je u srijedu pogodio područje centralne Italije, poginulo je 267 ljudi, a 400 je povrijeđeno.

Služba za civilnu zaštitu navodi da su registrirani naknadni potresi u toj oblasti.

Od srijede je registrirano više od 900 potresa, a samo od ponoći 57, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije