Turska: Zbog pokušaja državnog udara u pritvoru 126 generala

Anadolija
Turska: Zbog pokušaja državnog udara u pritvoru 126 generala
Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula, u okviru provođenja istrage širom zemlje do danas je priveden veliki broj vojnih lica. Privedena su najmanje 133 generala i admirala, među njima 126 njih je zadržano u pritvoru.

Optuženi se terete da su počinili više krivičnih djela “kršenje Ustava”, “pokušaj atentata i napad na predsjednika države”, “zločin protiv zakonodavstva”, “zločin protiv vlade”, “formiranje i vođenje oružane grupe”, te “ubistvo”.

Među privedenima nalazi se 133 generala i admirala, među kojima je 126 zadržano u pritvoru, dok je ostatak njih nakon saslušanja pušten na slobodu ili će se braniti sa slobode.

Među generalima koji su zadržani u pritvoru je i komandant 2. Vazduhoplovne baze Cigli Gokhan Sahin Sonmezates, za kojeg je utvrđeno da je komandovao pokušajem atentata na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, odnosno na hotel u Marmarisu u kojem je Erdogan boravio.

Vojnici pučisti pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je 246 osoba, a ranjeno preko 1500.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su hiljade građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije