Trump "prekinuo jedan rat": Upozoravaju ga da je opasno

Anadolija
Trump "prekinuo jedan rat": Upozoravaju ga da je opasno
Američki predsjednik Donald Trump danas je potpisao uredbu o životnoj sredini kojim se nalaže preispitivanje jedne od glavnih mjera njegovog prethodnika Baracka Obame.

Naime, riječ je o Planu čiste energije koji nalaže termocentralama smanjenje emisije ugljendioksida.

Prilikom potpisivanja uredbe u sjedištu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), Trump je istakao da namjerava, kako je rekao, "prekinuti rat protiv uglja", a nijednom nije spomenuo pitanje klimatskih promjena.

"Ova uredba će ukloniti preveliku kontrolu federalnih vlasti, vratit će ekonomske slobode, omogućit će, nakon dugo vremena, bogaćenje kompanija i radnika pod jednakim uslovima, te će pomoći konkurenciju i postizanje uspjeha", rekao je Trump.

Ovom uredbom se nalaže preispitivanje Obaminog Plana čiste energije, kojim se ograničava emisija gasova s efektom staklene bašte u centralama na ugalj. Pomenuta mjera je predviđala smanjenje emisije ugljen-dioksida za 32 posto do 2030. godine, što bi na kraju dovelo i do zatvaranja centrala na ugalj.

Najnovijom uredbom se ukida i 14-mjesečni moratorij na iznajmljivanje saveznog zemljišta za eksploataciju uglja.

Podsjetimo, Trump je ranije globalno zagrijavanje nazvao velikom prevarom. Najavljivao je i pomenutu izvršnu uredbu, poručivši da će ukidanje pomenutih propisa doprinijeti značajnom napretku u proizvodnji nafte, plina i uglja te tako pomoći otvaranju na hiljade novih radnih mjesta za Amerikance.

Brojne kompanije su pohvalile potez Trumpove administracije, dok su aktivisti za zaštitu životne sredine osudili najnoviju uredbu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su ranije poručili da je takva uredba opasna, dodajući kako će se obratiti sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije