Trump: Odmah ću protjerati 2-3 miliona ilegalnih migranata s kriminalnim dosijeom

Fena
Trump: Odmah ću protjerati 2-3 miliona ilegalnih migranata s kriminalnim dosijeom
/ Fena
Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump izjavio je u intervjuu u emisiji "60 minuta" američke TV mreže CBS, koja će biti emitovana večeras, da planira da odmah deportuje između dva i tri miliona imigranata koji nemaju dokumenta za boravak u SAD.

"Ono što ćemo učiniti jeste da ćemo protjerati osobe koje su kriminalci i imaju kriminalni dosije, članove bandi, dilere droge, dosta tih ljudi, vjerovatno dva miliona, a moglo bi da bude čak i tri miliona, protjerat ćemo ih iz naše zemlje ili ćemo ih zatvoriti. Ali, protjerat ćemo ih, oni su ovdje ilegalno", kazao je Trump u odlomku intervjua postavljenom na sajtu te televizije.

On je dodao da će, kada američka granica bude "osigurana", zvaničnici zaduženi za imigraciona pitanja početi proces "određivanja" u vezi sa preostalim imigrantima koji nemaju dokumenta za boravak u SAD.

"Nakon što granica bude osigurana i nakon što se sve normalizuje, mi ćemo se odrediti u vezi sa ljudima o kojima oni govore, a koji su sjajni ljudi, ali mi ćemo se odrediti u vezi s tim. Ali, prije nego što se odredimo mi ćemo osigurati granicu", naveo je novoizabrani američki predsjednik.

Upitan da li planira da izgradi zid duž granice SAD i Meksika, što je bio prijedlog koji je bio u centru njegove predizborne kampanje, Tramp je odgovorio "da", ali i dodao da bi pored zida tu moglo da bude "djelimično i žice" u skladu s onim što su republikanski predstavnici u Kongresu predlagali.

"Za određena područja ja bih žicu, ali za određena područja zid je prikladniji. Ja sam veoma dobar u tome, to se zove gradnja", rekao je Tramp.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije